Het chippen van je kat wordt binnenkort verplicht

chippen kat

Katteneigenaren opgelet!

Heb jij een kat als huisdier en is deze nog niet gechipt? Dan moet je even goed opletten, want er gaat iets veranderen in de regelgeving. Binnenkort is het namelijk verplicht dat alle huisdieren in Nederland, dus ook katten, worden gechipt en geregistreerd. Dat heeft minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, Piet Adema, besloten. 

Moeilijk terug te vinden

Er zijn naar schatting zo’n 1,9 miljoen huiskatten in Nederland. Jaarlijst worden er ruim 60.000 als vermist opgegeven, zo schrijft de minister aan de Tweede Kamer. Door het verplicht laten chippen van katten wil Adema ervoor zorgen dat weggelopen katten sneller terugkeren naar hun baasje. Daarnaast moeten zwerfkatten op die manier direct herkenbaar zijn, omdat zij niet gechipt zijn. De minister gaat het plan overigens eerste nog uitwerken en komt daarna met een definitieve datum.

Hoge kosten

Het is natuurlijk fijn als vermiste katten snel weer herenigd worden met hun baasje, maar er is ook een andere reden waarom de minister deze nieuwe regeling wil invoeren. Zo kostte het opvangen van weggelopen katten gemeenten erg veel geld. Volgens Adema zijn die er namelijk 4,8 miljoen euro aan kwijt. Daarnaast kunnen katten ook voor overlast zorgen als ze gaan zwerven en verwilderen.

Kleine ingreep

Is jouw kat nog niet gechipt? Het laten chippen van je viervoeter is een kleine ingreep en kan worden uitgevoerd door de dierenarts. Hoe dat precies werkt? Een kleine chip wordt door middel van een injectie onder de vacht van je kat aangebracht en bevat een uniek nummer. Met een speciaal apparaat kan het nummer worden afgelezen, en deze is gekoppeld aan de naam en het adres van de eigenaar. Chippen kan momenteel al op vrijwillige basis, maar binnenkort wordt het dus verplicht voor katteneigenaren. Je kat laten chippen kost meestal een paar tientjes. In sommige gemeenten, zoals Amsterdam, is dit gratis of kost het minder voor kattenbaasjes met een krappe beurs.

Lees ook: Dit zijn de populairste kattennamen van 2022

Bron: Vriendin, RTL Nieuws | Beeld: Pexels