Het gevolg van De Nacht Staat Op: boetes en waarschuwingen

de-nacht-staat-op

Vooral in Amsterdam kunnen veel clubs een boete tegemoet zien

Afgelopen zaterdagnacht vond de protestactie De Nacht Staat Op plaats. Diverse clubs en discotheken in onder andere Amsterdam en Rotterdam openden hun deuren en lieten feestgangers toe. Nu is duidelijk geworden dat veel van die horecagelegenheden een boete kunnen verwachten.

Waarschuwing voor een dwangsom

Voor feestgangers was zaterdagnacht enorm leuk, voor de clubs een stuk minder. In Amsterdam gingen in totaal 25 nachtclubs open, waarvan minstens 24 een boete van 4500 euro tegemoet kunnen zien. Dat heeft een woordvoerder van de gemeente Amsterdam bevestigd. Bij het grootste gedeelte van de gecontroleerde clubs was vooraf al bekend dat ze aan de protestactie zouden meedoen. Burgemeester Femke Halsema had de eigenaren vorige week al gewaarschuwd dat ze een dwangsom riskeerden als ze toch hun clubs openden. Doen ze het in de toekomst nog een keer, dan worden hun clubs gesloten.

Verloop van de avond wisselde per stad

Niet alleen in Amsterdam leverde de protestactie problemen op. In Rotterdam moesten acht clubs de deuren sluiten. Tegen vier daarvan wordt een bestuurlijke rapportage opgesteld. Op basis van zo’n rapportage kan de gemeente eventueel een boete of een dwangsom opleggen. In Utrecht hebben handhavers tien keer mondeling en zes keer schriftelijk een waarschuwing afgegeven. Daarna zijn alle clubs en discotheken die nog open waren, gesloten. In Den Haag zijn – voor zover bekend – geen clubs opengegaan, aldus een woordvoerder van de gemeente. “Iedereen heeft zich netjes aan de maatregelen gehouden.” Voor zover die woordvoerder weet, hoefden er dan ook geen clubeigenaren worden gewaarschuwd of beboet.

Hoge boetes

Eerder werd al bekend dat het poppodium 013 in Tilburg een boete heeft gekregen van 10.000 euro. Ondanks die boete ging het feest afgelopen zaterdag wel door. Bij poppodium Patronaat in Haarlem moesten de optredens om 22.45 stoppen, waarna al het publiek de locatie heeft verlaten. In verschillende andere grote steden, waaronder Groningen en Maastricht, besloot de nachthoreca volledig af te zien van de protestactie. De gemeentes dreigden daar met enorm hoge boetes. Wel vond er in beide steden een groot, illegaal feest plaats dat iets na middernacht stopgezet werd.

Lees ook: De politie gaat komend weekend niet handhaven in het nachtleven

Bron: METRO Nieuws | Beeld: Unsplash, Kajetan Sumila