Het is 1 juli: dit verandert er vanaf vandaag in je portemonnee

1 juli

10 dingen die vanaf vandaag veranderen

Het is vandaag 1 juli en dat betekent dat er een aantal zaken veranderen in je portemonnee. Zo krijg je vanaf nu meer loon en kinderbijslag, gaat de energieprijs omlaag en zullen de huren stijgen. Wij zetten alle veranderingen, nieuwe regels en regelingen overzichtelijk voor je op een rij. 

1. Minimumloon omhoog

Veel mensen zullen aan het eind van deze maand blij worden van het salaris dat op hun bankrekening wordt bijgeschreven, want in veel gevallen zal dit stijgen. Het minimumloon gaat namelijk omhoog. Ben je 21 jaar of ouder en werk je 36 uur? Dan gaat het minimumloon van 11.06 euro bruto naar 11,26 euro bruto per uur. Ook jeugdlonen en uitkeringen stijgen mee. Hoewel het nu slechts om een stijging van 20 eurocent per uur gaat, zal dat volgend jaar harder stijgen – zoals afgesproken in het coalitieakkoord.

2. Belasting op energie

Een van de belangrijkste wijzigingen is de verlaging van de btw op energie. Het btw-tarief gaat namelijk van 21 naar 9 procent. Dit geldt op stroom, gas en stadverwarming. De btw-verlaging is vooralsnog tot het einde van dit jaar van kracht. De btw op brandstoffen blijft op 21 procent staat, maar de accijns op benzine en diesel is eerder dit jaar wel verlaagd. Het is overigens niet zeker dat iedereen deze verandering ook daadwerkelijk meteen in de portemonnee merkt. Sommige leveranciers verrekenen de lagere btw pas bij de eindafrekening van dit jaar. Maar goed, dan heb je dan weer een leuke meevaller!

3. Huren omhoog

Het afgelopen jaar mocht de huur van sociale huurwoningen niet worden verhoogd, om huurders tijdens de coronacrisis te ontzien. Vanaf 1 juli vervalt die regel en mogen woningcorporaties er weer 2,3 procent bovenop doen. In de vrije sector is een stijging van maximaal 3,3 procent toegestaan. Uit onderzoek blijkt echter dat 63 procent van de ondervraagde corporaties geen maximale verhoging doorvoert. Het gemiddelde ligt op 2 procent.

4. Kinderbijslag

Aanvankelijk zou de kinderbijslag niet omhooggaan, maar gezien de hoge inflatie gaat dat nu toch gebeuren. Goed nieuws dus voor ouders! Vanaf vandaag gaat de kinderbijslag met ongeveer 20 euro per kind, per kwartaal omhoog. De verhoogde bijslag wordt echter pas vanaf het derde kwartaal (op 1 oktober) uitbetaald, de uitbetaling van vandaag is nog het oude bedrag.

5. Ondernemers sneller betalen

Er is ook goed nieuws voor kleine bedrijven en zzp’ers. Vanaf vandaag krijgen zij sneller hun geld als ze voor grote bedrijven opdrachten uitvoeren. De betalingstermijn gaat namelijk van 60 naar 30 dagen. Dit om te voorkomen dat kleine bedrijven in de problemen komen.

6. Rookmelders verplicht

Je kunt het bijna niet gemist hebben, maar we herinneren je er graag nog even aan: vanaf 1 juli is het verplicht om rookmelders in huis te hebben. Op elke verdieping van je huis moet er één hangen. Heb je die nog niet? Dan moet je er dus zo snel mogelijk een (paar) aanschaffen. Rookmelders kosten gemiddeld zo’n 16 euro.

7. Pensioenen omhoog

Voor het eerst in jaren gaan de pensioenen omhoog. Vanaf deze maand verhogen een aantal grote pensioenfondsen de uitkeringen. Het grootste fonds van het land, ambtenarenfonds ABO, geeft gepensioneerden 2,4 procent extra. Dat is voor het eerst sinds 2008. Bij de meeste fondsen blijft de verhoging alsnog flink achter ten opzichte van de inflatie, maar ouderen zullen er niet minder blij om zijn.

8. Papieren kaarten

We schreven er gisteren al over, PostNL zal vanaf vandaag geen papieren kaart meer achterlaten als ze je niet thuis aantreffen met een pakketje. Het postbedrijf laat in vervolg weten via de e-mail of de PostNL-app waar je pakket is en waar je het kunt afhalen.

9. Reclameregels

Ook de reclameregels voor influencers worden aangescherpt. Mensen die video’s of andere content maken voor een groot publiek op social media moeten zich aan strengere regels houden. Zo moeten ze duidelijk vermelden door wie zij worden gesponsord en of ze betaald worden om producten te laten zien.

10. Gratis bibliotheek

Tot slot een leuke verandering voor alle minderjarigen in Nederland. Vanaf vandaag is de bibliotheek namelijk gratis voor iedereen onder de 18 jaar. Officieel mochten de bieb nog de helft van de prijs voor volwassenen in rekening brengen. “Voor jonge mensen mogen kosten geen drempel zijn om naar de bibliotheek te gaan”, aldus staatsecretaris Gunay Uslu van Media en Cultuur. Lekker gratis lezen, dus!

Lees ook: Politie waarschuwt voor babbeltruc over rookmeldercontrole

Bron: NU.nl | Beeld: Pexels