Het kabinet maakt honderden miljoenen euro’s vrij om boeren uit te kopen

boeren

Ze willen de onrust onder de boeren stoppen

Het kabinet is van plan om versneld honderden miljoenen euro’s uit te trekken, zodat boeren kunnen worden uitgekocht. Het idee is om de onrust onder de woedende boeren te stoppen en de provincies tegemoet te komen. Andere boeren en bedrijven kunnen daardoor op een legale manier verdergaan. Dat melden bronnen aan RTL Nieuws

Versnellingsplannen

In veel provincies is men al bezig met ‘versnellingsplannen’, waarmee boeren kunnen worden uitgekocht. Ook komt er een algeheel kabinetsplan van minister Van der Wal van Natuur en Stikstof, dat provincies de ruimte geeft om hun ideeën uit te voeren. De laatste details van het kabinetsplan zijn nog niet bekend, maar waarschijnlijk wordt dit volgende week officieel gepresenteerd. Voor de uitvoering van alle plannen is geld van het kabinet nodig.

Lange onzekerheid

Door boeren uit te kopen, zorgt het kabinet ervoor dat er stikstofruimte beschikbaar komt. Die ruimte moet volgens Van der Wal worden benut om ‘PAS-melders’ te helpen. Daaronder vallen boeren en bedrijven die sinds de stikstofuitspraak van de Raad van State (in 2019) illegaal te werk gaan. De Raad van State heeft het ‘Programma Aanpak Stikstof’ toendertijd vernietigd. De hoogste bestuursrechter verklaarde de aanpak illegaal, waardoor veel boeren en bedrijven al een aantal jaar in onzekerheid zitten.

Overleg met Remkes

Sinds er enkele weken geleden nieuwe stikstofplannen werden gepresenteerd, is er grote onrust onder de boeren. Het kabinet wil in gesprek met de boerensector, onder leiding van voormalig VVD-minister Johan Remkes. Hij komt binnenkort terug van vakantie en heeft aanstaande woensdag het eerste gesprek met de ministers die bij de stikstofplannen betrokken zijn. Of het ook daadwerkelijk tot een overleg met de boeren komt, is nog niet duidelijk. Meerdere boerenorganisaties hebben namelijk al laten weten dat ze geen vertrouwen hebben in Remkes en niet met hem willen praten.

Lees ook: 19 boeren aangehouden na blokkade distributiecentra Bleiswijk

Bron: RTL Nieuws | Beeld: BrunoPress