Hierom belanden steeds meer jongeren op straat

dakloze-jongeren

Het aantal dakloze jongeren is binnen een jaar verdubbeld

Hoe vaak zie jij een dakloze van jongere leeftijd? Volgens het Leger des Heils zien we steeds meer jongeren in Nederland die op straat leven. Binnen een jaar is het aantal daklozen in de leeftijd van 18 tot 22 jaar zelfs verdubbeld. Hoe kan dat eigenlijk? 

Jongeren extra kwetsbaar

Het totaal aantal daklozen steeg afgelopen jaar met 23 procent. De stijging van het percentage jongeren steekt daar dus met kop en schouders bovenuit. Volgens het Leger des Heils is er een oorzaak voor iedereen die terechtkomt op de straat. Dat kan van alles zijn: verslaving, verlies van werk, een scheiding of het wegvallen van familieleden of vrienden. Ook bij jongeren kan dit gebeuren. Sterker nog: zij zijn juist extra kwetsbaar als gevolg van de volgende vijf redenen.

1. Geen vangnet

Veel jongeren die op straat belanden komen uit complexe gezinssituaties. Wanneer ze op hun achttiende uit huis gaan, komt er van alles op ze af omdat ze geen idee hebben van wat er allemaal bij komt kijken wanneer je op jezelf  gaat wonen. Op dat moment hebben ze mensen nodig die hen op kunnen vangen. Maar als jongeren zelf geen vangnet hebben vanuit familie of vrienden, moeten ze het alleen doen. En dan is de kans groter dat ze in (financiële) problemen komen.

2. Gebrek aan woningen

Het grootste probleem is het grote tekort aan woonruimte. Jongeren die aankloppen bij het Leger des Heils, zijn vaak al maanden noodgedwongen aan het wachten op een woning. Tot ze woonruimte krijgen toegewezen, zitten ze tussen de verslaafden en daklozen met psychische problemen. Dan is het echt overleven, want het duurt doorgaans wel een jaar voordat er een betaalbare woning beschikbaar komt.

3. Geen goede overgang van jeugdzorg naar volwassenenhulp

De jeugdzorg is voor kinderen tot achttien jaar. Als ze officieel gezien volwassen worden, vallen ze dus daarbuiten. Van de één op de andere dag zijn ze dan op zichzelf aangewezen en moeten ze het alleen doen. Ze worden geconfronteerd met allerlei samenlevingsregels waar ze niets mee kunnen zonder begeleiding, waardoor het steeds lastiger wordt om stabiel te blijven. Op die manier komen ze in de financiële problemen zonder het door te hebben.

4. Het dure leven van nu

Iedereen merkt het aan de energierekening en het bonnetje van de wekelijkse boodschappen: het leven is ontzettend duur geworden. Omdat dit een recente ontwikkeling is, kan er nog niet goed beoordeeld worden of het van invloed is op de stijging van het aantal dakloze jongeren. Toch houdt het Leger des Heils er sterk rekening mee dat de inflatie wel een rol speelt. Ze krijgen veel signalen dat jongeren grote financiële problemen hebben.

5. Jongeren ‘moeten’ uit huis

Er zijn bepaalde wetten die ervoor zorgen dat jongeren niet langer thuis kunnen wonen. Zo is er een wet die ervoor zorgt dat jongeren tot 21 jaar meetellen in het totale inkomen van het huishouden. Wanneer zij zelf geld verdienen, kan het zo zijn dat hun ouders minder toeslag krijgen op bepaalde zaken. Dit resulteert er vaak in dat ouders de kosten van hun kinderen niet meer kunnen betalen, waardoor jongeren noodgedwongen op zichzelf moeten gaan wonen terwijl ze daar niet voldoende inkomen voor hebben.

Lees ook: Ondanks hogere tarieven kinderopvang geen extra toeslag

Bron: NU.nl | Beeld: Unsplash

Array