Van hittegolf naar code oranje: wateroverlast, onweersbuien en zware windstoten

code oranje Nederland

KNMI riep gisteren code oranje over Nederland uit

Na dagen zwoegen en zweten in de extreme warmte in Nederland, eindigde de hittegolf zondag na een waarschuwing van het KNMI in code oranje. Flinke onweersbuien gingen gepaard met zware windstoten en hevige regenbuien. Verschillende provinciën in het land kampen nu met flinke wateroverlast als gevolg van het noodweer.

Noodweer in Nederland

Zondagmiddag trokken de buien over het zuiden van Nederland. Provincies Zeeland, delen van Noord-Brabant en Limburg kregen het zwaar te verduren met de regenval. Later op de dag trokken de buien over Zuid-Holland, Noord-Holland en het oosten van Nederland. In de avond waren de noordelijke provinciën aan de beurt. Het KNMI riep aanvankelijk code geel uit over Nederland, maar verhoogde dit zondag al vrij snel tot code oranje.

Code oranje

Met code oranje waarschuwt het KNMI mensen voor extreem weer en voor een goede voorbereiding. Met deze waarschuwing kan het weer mogelijk schade, letsel en veel overlast veroorzaken. De waarschuwing kan ook lokaal door het weerinstituut afgegeven worden. Met code geel wordt er minder extreem weer verwacht dan code oranje, maar kan het alsnog gevaarlijk weer zijn. Code geel komt regelmatig voor in ons land, waarbij het KNMI mensen voornamelijk waarschuwt voorzichtig op de weg te zijn.

Waterlast en stormschade

Zondagmiddag stonden verschillende straten in Limburg al blank door de hevige regenbuien. In combinatie met de zware windstoten waaiden er veel takken van de bomen af. De brandweer was genoodzaakt om vaak uit te rukken voor wateroverlast of stormschade. Het noodweer trok later in de middag over de rest van het land met blikseminslagen, omgevallen boven en volgelopen straten als gevolg.

Lees ook: IC-voorzitter waarschuwt voor tweede coronagolf: ‘Mogelijk in september’

Bron: AD | Beeld: Unsplash