Hoe staat het er nu voor met de coronablaastest?

Gaat de blaastest nog gebruikt worden bij de GGD?

Even leek het erop dat we van het vervelende staafje in onze mond en neus bij coronatests af gingen zijn. Echter blijkt nu dat we het hier voorlopig nog even mee moeten doen, want het lijkt er niet op dat de zogeheten coronablaastest nog ingezet kan worden. De GGD onderzoekt op dit moment de bruikbaarheid.

Voorbereiden

“We zijn het nog aan het voorbereiden om deze testmethode in te kunnen zetten. In de fase waar we nu zitten verzamelen we nog data om vervolgens te verwerken in een adviesrapport dat wordt voorgelegd aan het ministerie van Volksgezondheid”, zo laat een woordvoerder van koepelorganisatie GGD GHOR weten. “Uiteindelijk zal het ministerie een besluit nemen over de inzet van deze ademtests.” Op dit moment wordt er gewacht op een “robuuste verificatie”.

Proefperiode

De coronablaastest werd op 29 januari dit jaar voor het eerst ingezet na een proefperiode. Het Outbreak Management Team was hier destijds nog positief over. Dit optimisme duurde echter niet heel lang, omdat al gauw bleek dat sommige personen na de blaastest alsnog positief testten bij een PCR-test. De verklaring? De blaastest zou bij deze personen niet goed afgenomen zijn. Daarom werd besloten om te blaastesten voorlopig niet meer te gebruiken.

Zekerheid

Nu wordt er dus opnieuw gekeken naar of de testen alsnog in gebruik kunnen worden genomen, zo meldt de Volkskrant. Drie locaties doen op dit moment proeven met de ademtest, laat de GGD-koepel weten. “Er wordt dubbel gedraaid, dus er worden bij mensen ook nog steeds PCR-testen afgenomen. Met enkel een ademtest wordt nog niet volstaan”, aldus de woordvoerster. Pas wanneer zeker is dat de testen helemaal betrouwbaar zijn, worden ze ook daadwerkelijk ingezet.

Lees ook: Immunoloog legt uit: hierdoor kun je alsnog besmet worden na vaccinatie

Bron: Metronieuws, Volkskrant | Beeld: Unsplash @MufidMajun