Dit is hoeveel de Oranjes verdienen volgens expert Gerard Aalders

oranjes verdienen

‘Willie en Max hebben geen idee hoe normale mensen leven’, stelt Aalders

Hij is al vaker in opspraak gekomen vanwege zijn kritiek op het koningshuis. Deze week verschijnt in Nieuwe Revu een uitgebreid interview met historicus en Oranje-expert Gerard Aalders. Ondanks kritiek (ook vanuit de Oranjes) zet hij stevig op een rijtje waar zijn frustratie over het koningshuis vandaan komt. Onder andere: de kosten. Wij zetten voor je op een rij hoeveel de Oranjes verdienen.

Aalders versus Oranjes

De 75-jarige Gerard Aalders heeft al regelmatig stof doen opwaaien rond het koningshuis. Zo heeft hij al eens een kwade Prins Bernhard sr. aan de telefoon gehad en stond hij in 1995 lijnrecht tegenover zijn werkgever in een kwestie rond deze prins. Maar Aalders vertelt ook dat hij nooit iets heeft gehad met het koningshuis. “Ik verzet me met name tegen het volstrekt belachelijke systeem van erfelijke troonopvolging. Als voortaan automatisch het oudste kind van Femke Halsema de volgende burgemeester van Amsterdam wordt, staat heel het land op zijn kop. Maar de Oranjes, daar mag je niks van zeggen.”

Lekker verdienen

Ook trekt Aalders hard van leer over de kosten die het koningshuis maakt. “De Oranjes zitten er nog voor de poen en het comfort. Willem-Alexander krijgt volgens de begroting van 2021 een staatsuitkering van ruim 6 miljoen, waarvan 1 miljoen inkomen. Let wel: belastingvrij. Máxima krijgt vier ton salaris en – omdat dat natuurlijk aan de krappe kant is – nog eens zeven ton voor haar personeel en materiële uitgaven.”

Anders nog wat?

Maar daar houdt het niet op, legt Aalders uit. “Alle onkosten van Max en Willie worden door de staat – dus door ons – vergoed.” En hoewel er téchnisch gezien regels zijn rond welke kosten zo meegerekend mogen worden, claimt Aalders dat er geen enkele rekenkamer is die daar precies op toeziet. “Dus dan kun je je dure meubeltjes voor Paleis ten Bosch wel dubbel factureren ja, zoals in 2019 is gebleken.” Daar bovenop komen nog de kosten voor Amalia en Beatrix, telt Aalders op. “In de begroting van 2020 staat een bedrag van 45,7 miljoen euro: dat kost een jaartje een Oranje op de troon. Maar neem van mij aan, het is veel meer.”

Dit artikel is gebaseerd op een interview met Gerard Aalders uit de nieuwste Nieuwe Revu. Voor het volledige interview, waarin Aalders ook uitlegt geeft over de handgeschreven brief van Amalia aan Rutte, kun je vanaf woensdag 15 september in de winkels, op tijdschrift.land en op Blendle terecht.

Lees ook: Prins Bernhard heeft spijt van brief aan Chef’Special

Bron: Nieuwe Revu nr. 37 2021 | Beeld: Brunopress