Honderden mensen in de rij bij Carré voor afscheid Peter R. de Vries

afscheid Peter R. de Vries

‘Hij is geen familie, maar het voelt wel zo’

Nederland neemt vandaag afscheid van Peter R. de Vries, die dinsdagavond 6 juli werd neergeschoten in het stadscentrum van Amsterdam. In het Koninklijk Theater Carré kan iedereen die dat wil een laatste groet brengen aan de vermoorde misdaadverslaggever. Daar hebben veel mensen gehoor aan gegeven. Inmiddels staan er enkele honderden mensen te wachten om afscheid te nemen. 

Afscheid in Carré

Hoewel Carré pas om 11.00 uur de deuren opende, stonden enkele mensen al om 7.00 uur vanochtend in de rij. “Ik wilde met die warmte niet te lang in de rij staan”, zegt een vroege vogel. Hij moest en zou afscheid nemen van Peter R. de Vries, die hij een held noemt. “Ik vind het heel erg, het doet me heel erg zeer”, vertelt een vrouw die iets verderop in de rij staat. “Het is hartverscheurend, ik krijg er kippenvel van.”

Voelt als familie

“Vreselijk is het”, zegt ook een andere bezoeker. “Hij is geen familie, maar het voelt wel zo. Je kunt al zo weinig doen. Daarom zijn we gekomen toen het kon, om hem een laatste eer te bewijzen.” Iemand anders laat weten dat ze een statement wil maken met haar komst: “Dit kan gewoon niet, dat wil ik laten zien door hier te staan. Het was zo’n bijzondere man, die zoveel over had voor anderen.”

Vlaggen halfstok

Heel Amsterdam staat stil bij het verlies van de bijzondere misdaadverslaggever. Op het stadhuis van de hoofdstad hangen de vlaggen woensdag en donderdag, wanneer in besloten kring afscheid wordt genomen van Peter R. de Vries, halfstok. “Hiermee staan we stil bij het afscheid van Peter R. de Vries. Onze gedachten en medeleven gaan uit naar zijn familie”, tweet de gemeente.

Lievelingsnummer

Ook buiten Amsterdam wordt Peter R. de Vries herdacht. Zo draaiden verschillende Nederlandse radiozenders om klokslag 11.00 uur vanochtend het nummer A Whiter Shade of Pale van Procol Harum, het lievelingsnummer van de misdaadjournalist.

De Gouden Tip

De nabestaanden van Peter R. de Vries vragen mensen die afscheid willen nemen een donatie te doen aan Stichting De Gouden Tip. Dit is een inzamelingsactie die de misdaadverslaggever kort voor zijn overlijden heeft opgezet om de verdwijning van Tanja Groen uit 1993 op te lossen. Onlangs werd het eerste doel van één miljoen euro behaald.

Moordaanslag

Peter R. de Vries werd op dinsdagavond 6 juli neergeschoten in het stadscentrum van Amsterdam, kort na een uitzending van RTL Boulevard. Na een lange tijd gevochten te hebben voor zijn leven, overleed hij helaas op 15 juli aan zijn verwondingen. Momenteel zitten er twee verdachten vast, de 35-jarige Pool Kamil E. uit Maurik en de 21-jarige Rotterdammer Delano G. De verdachten verschenen afgelopen maandag voor de rechter, die oordeelde dat hun voorlopige hechtenis met negentig dagen wordt verlengd.

Lees ook: Indrukwekkende rouwadvertenties Peter R. de Vries: ‘Pap, het komt goed!’

Bron: AD, NOS | Beeld: BrunoPress, Patrick van Emst