Hooikoorts-alarm: komende dagen graspollenpiek verwacht

hooikoorts

Experts waarschuwen voor een extra hoge piek dit jaar

Mensen met hooikoorts opgelet: vanaf vandaag gaat een minder leuke periode van start. De concentratie graspollen bereikt vandaag namelijk een piek, want betekent dat je klachten de komende dagen sterk kunnen toenemen. En om het allemaal nog nét even wat erger te maken: de piek zal waarschijnlijk extra heftig zijn dit jaar.

Extra hoge piek

Hooikoortspatiënten weten ongetwijfeld dat de graspollenpiek ieder jaar in mei is. Ook dit jaar is dat weer het geval, al lijkt de concentratie nog een stuk heftiger dan normaal gesproken. Bioloog Arnold van Vliet van Wageningen University & Research legt uit dat dat een gevolg is van het natte voorjaar dat we achter de rug hebben. “Een aantal jaren was het heel droog. Door de droogte waren er veel minder pollen in de lucht. Nu staat alles in bloei”, aldus van Vliet.

Gebrek aan regen

Waar we in de afgelopen periode nog klaagden over het regenachtige weer, blijft het de komende tijd opvallend droog – en laat dat nu net hooikoortsklachten nóg erger maken. ““Vorige jaren was er veel regen tijdens die piekdagen, toen zijn we eraan ontsnapt”, legt van Vliet uit. De regen haalt de pollen uit de lucht en zo komen ze op de grond terecht. Maar deze keer krijgen hooikoortspatiënten de volle laag.”

Tips

Hooikoortspatiënten gaan dus een snotterige periode tegemoet. Voor wie veel klachten ervaart, is het verstandig om medicijnen als antihistamine of corticosteroïden te gebruiken. Die kun je krijgen via de huisarts. Verder kun je de pollen natuurlijk het meest vermijden door binnen te blijven. Is dat geen optie? Dan kan een mondkapje en een zonnebril helpen om de klachten zo minimaal mogelijk te houden.

Lees ook: Hooikoorts? Dit alcoholische drankje kan verlichting geven

Bron: Libelle | Beeld: Pexels