Hooikoortspatiënten, opgelet: Poolse pollen zorgen voor klachten

hooikoorts

Slecht nieuws voor mensen die last hebben van hooikoorts

We gaan richting de herfst, dus dat betekent dat het hooikoortsseizoen nog lekker ver weg is, toch? Of niet, want het lijkt erop dat je deze dagen alsnog last kunt krijgen van een snotterende neus en jeukende ogen. En dat heeft alles te maken met de oostenwind.

Klachten

Een kriebelende neus, benauwdheid en jeukende ogen. Een hooikoortspatiënt herkent deze klachten maar al te goed en is meestal meer dan opgelucht wanneer de lente voorbij. Normaal gesproken betekent dat namelijk ook het einde van het hooikoortsseizoen. Echter lijkt het er nu op dat mensen met hooikoorts zich nog even schrap moeten zetten, want de zogeheten oostenwind komt onze kant op. Deze wind is afkomstig uit Polen, Tsjechië en Oost-Duitsland en bevat sporen van de alsemabrosia.

Plant

De alsemabrosia is een plantje met lichte pollen. En juist die lichte pollen kunnen voor vervelende hooikoortsklachten zorgen. Dit plantje groeit pas laat in het jaar, waardoor de pollen pas in september en oktober de lucht in worden gestuurd. Balen dus, voor mensen met hooikoorts. “Er hoeft maar een beetje een stevige oostenwind te staan om die helemaal naar Nederland te laten waaien”, vertelt pollenkenner Maurice Martens aan Hart van Nederland.

Wind

Enne, die stevige wind is jammer genoeg op weg naar Nederland, zo vertel Reinout van den Born van Weer.nl. “Het hogedrukgebied ligt ergens in het westen van Rusland en er waait een wind vanaf daar via onder meer Tsjechië en Polen ons land in.” Aii… Slecht nieuws dus voor hooikoortspatiënten! Maar, als het goed is neemt deze verraderlijke wind vanaf vandaag al iets meer af, om vervolgens langzaam naar het zuidwesten toe te draaien. Nog even doorzetten, dus!

Lees ook: Hooikoortsklachten verlichten? Duik dan met je partner tussen de lakens

Bron: Linda | Beeld: Pexels