Hooikoortspatiënten opgelet: dit weekend alweer veel pollen

Komende dagen kunnen we lenteachtige temperaturen verwachten

Het is een enorme omschakeling: van ijskoude temperaturen en schaatspret gaan we dit weekend naar zon en lenteachtige taferelen. Heerlijk weer om in de tuin te zitten, maar geen goed nieuws voor hooikoortspatiënten. Het vroege voorjaar kan komende dagen tot flink wat klachten leiden.

Bomen vol pollen

“Een groot gevolg van de stijgende temperatuur is dat hooikoorts weer voelbaar gaat worden”, vertelt bioloog Arnold van Vliet aan EditieNL. “De zwarte els komt in bloei en die bomen zitten al helemaal vol pollen.” Voor hooikoortspatiënten kan het dus afzien zijn komende dagen. Leg de zakdoekjes maar klaar…

Insecten worden wakker

Door de warmere temperaturen worden veel insecten weer wakker uit hun winterslaap. “Vlindersoorten en insectensoorten worden wakker”, weet de bioloog. “Maar wat het gevaar is, is dat we nu nog in de tweede helft van februari zitten. Als het straks weer koud wordt, kunnen de dieren een terugslag krijgen.” Daardoor kunnen we later in het jaar juist minder insecten in onze tuin zien rondkruipen. “De insecten die nu wakker worden gebruiken hun energie, maar die moeten straks weer even bijtanken. Als het dan weer koud wordt, kan het zijn dat ze dat niet overleven en dat de populatie daardoor afneemt.”

Warm weekend

Volgens Weer.nl kan het dit weekend tussen de 14 graden in het noorden en 19 graden in het zuiden worden. Dat zijn behoorlijk hoge temperaturen, vooral als je ze vergelijkt met de temperaturen van afgelopen week. Als het dit weekend écht 19 graden wordt, betekent dat zelfs een verschil van 35 graden met de laagste temperatuur van vorige week. In het Gelderse Hupsel werd op 9 februari namelijk nog -16 graden gemeten. Wauw!

Lees ook: Van hooikoorts tot reuma: 8 mensenziekten die je huisdier ook kan krijgen

Bron: RTL Nieuws | Beeld: Pexels