Horeca dicht, minder reizen: kabinet komt met aanscherping maatregelen

Deze maatregelen kunnen we vanavond verwachten

Om 19:00 uur vanavond zitten weer veel mensen voor de buis. Premier Rutte en minister De Jonge zullen dan aangescherpte coronamaatregelen bekendmaken in een persconferentie. Volgens bronnen zijn dit de aanscherpingen die we kunnen verwachten.

Horeca sluiten

Er is een grote kans dat de horeca opnieuw volledig gesloten wordt, zo melden bronnen aan de politieke redactie van RTL Nieuws. Minstens twee weken lang moeten eet- en drinkgelegenheden hun deuren weer sluiten.

Thuisblijven

Voor heel Nederland gaat het advies gelden om zoveel mogelijk thuis te blijven en contacten te beperken. Nogmaals wordt ons op het hart gedrukt om thuis te werken indien mogelijk. Ook luidt het advies om alleen noodzakelijke reizen te maken.

Geen alcoholverkoop na 20.00 uur

Mogelijk wordt het vanaf 20.00 uur verboden om alcohol te verkopen in winkels, zowel fysieke winkels als webshops. Deze maatregel moet voorkomen dat mensen zelf (grote) feesten organiseren na sluiting van de horeca.

Amateursport beperken

De professionele sport gaat door, maar de amateursport krijgt wel te maken met beperkingen. Zo mogen volwassenen waarschijnlijk niet meer sporten in teamverband. Sportscholen blijven wel geopend.

Maximaal aantal personen

Buiten én binnen mag je met maximaal vier andere mensen afspreken. Over de hele dag mag je thuis maximaal drie mensen ontvangen: Zijn er ‘s middags drie bezoekers geweest, dan is het niet de bedoeling om ‘s avonds nogmaals drie personen te ontvangen. In overige binnenruimtes geldt nog steeds dat maximaal 30 mensen tegelijk binnen mogen zijn, ditmaal zonder uitzonderingen.

Twee weken

Deze aangescherpte maatregelen zullen in ieder geval twee weken gelden. Mocht het aantal besmettingen dan alsnog niet (voldoende) dalen, dan is de volgende stap volgens ingewijden een nieuwe lockdown.

Lees ook: Verplichte coronatest voor Nederlanders die naar Italië reizen

Bron: RTL Nieuws, NOS | Beeld: Videostill