Grote ontevredenheid horeca: ‘Maatregelen moeten van tafel’

Veel horeca-ondernemers zien de coronamaatregelen het liefst zo snel mogelijk verdwijnen

Een groot aantal horeca-ondernemers heeft meer dan genoeg van de coronamaatregelen. Afstand houden op het terras, in het café of in het restaurant blijkt in de praktijk moeilijker dan op papier. Ook zouden de coronaregels oneerlijk zijn. Brancheorganisatie Koninklijke Horeca NL stapt daarom naar de rechter: “Wij denken dat we een deel van de maatregelen van tafel kunnen krijgen.”

Ontevredenheid bij horeca-ondernemers

Al enige tijd kunnen we weer genieten van een borrel op het terras of een etentje in een restaurant. Ondanks de versoepelingen vinden veel horeca-ondernemers het moeilijk om hun zaak goed draaiende te houden. Robèr Willemsen, voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland, legt uit waar de pijnpunten zitten: “Het is niet meer uit te leggen dat we met negen personen in een personenbusje naar het terras mogen, maar vervolgens niet bij elkaar mogen zitten.” De brancheorganisatie stapt daarom naar de rechter. “Wat we willen is dat de beperkende maatregelen buiten van tafel gaan en dat we binnen met in ieder geval negen personen aan tafel kunnen zitten,” licht Willemsen toe.

Kort geding

De horecabranche hoopt snel meer versoepelingen van de coronamaatregelen te zien. De organisatie heeft daarom een kort geding aangespannen tegen de staat. Advocaat Marielle van Essen legt aan RTL Boulevard uit wat dit inhoudt: “Dit is een korte procedure waarin je heel snel van de rechter een beslissing krijgt. Wat de horeca-ondernemers aan de rechter vragen, is binnen soepelere regels in de horeca wat betreft groepen tot negen personen. Buiten willen ze helemaal niet meer de regel van anderhalve meter afstand. En ze willen een duidelijkere planning: wanneer kun we nu eigenlijk versoepelingen verwachten?” Volgens de advocaat is de timing van dit kort geding wel bijzonder ongelukkig.

Tweede golf

Het verzoek van de horeca valt net samen met een stijgend aantal coronagevallen. “De timing van dit kort geding is natuurlijk enorm onhandig,” beaamt Van Essen. “Ze starten nu de procedure en net in dezelfde periode zien we dat de cijfers weer stijgen.” Nu een tweede golf coronabesmettingen wordt verwacht, denkt de advocaat ook niet dat de horeca op meer versoepelingen kan rekenen. “Het is niet uit te leggen dat in de vervoersbranche mensen weer dicht op elkaar mogen zitten en dat dat vervolgens op de terrassen niet mag,” laat Van Essen weten. “Maar ik kan me eerder voorstellen dat ze de versoepelingen in de vervoersbranche terugdraaien.”

Lees ook: Van zon- naar stressvakantie: wat doe je als je vakantiegebied in lockdown gaat?

Bron: RTL Boulevard | Beeld: Unsplash