Horeca sluit om 00.00 uur en geen evenementen tot 14 augustus: dit zijn de nieuwe maatregelen

mark rutte

De nieuwe maatregelen gelden tot en met 13 augustus

Stond er een festival of een stapavond op de planning? Dan gaat dit feest helaas niet door. Vanwege het oplopende aantal coronabesmettingen heeft het kabinet besloten dat er nieuwe maatregelen nodig zijn. Deze maatregelen gelden vanaf aanstaande zaterdag. 

Nachtclubs en kroegen

In de persconferentie van Mark Rutte en Hugo de Jonge werd bekend dat vanaf morgen, zaterdag 10 juli vanaf 06.00 uur, de nieuwe maatregelen ingaan. Nachtclubs en discotheken moeten tot 14 augustus op slot. Andere horecagelegenheden mogen wel openblijven, maar moeten om 00.00 uur hun deuren sluiten. Het Testen voor Toegangsysteem is tijdelijk gepauzeerd in de horeca. Er moet namelijk in alle eetcafés, kroegen en restaurants 1,5 meter afstand worden gehouden. Ook is live muziek of ander entertainment in deze gelegenheden verboden.

Evenementen

Ook voor evenementen gelden meer beperkingen. Bezoekers moeten tijdens een evenement verplicht zitten en 1,5 meter afstand houden. Er mag daarnaast nog maar twee derde van de maximale capaciteit worden benut. Het gebruiken van een coronatoegangsbewijs is hierbij wel toegestaan en zelfs verplicht. Dit toegangsbewijs is echter nog maar 24 uur geldig – terwijl dit eerder nog 40 uur was. Evenementen die voor 14 augustus plaatsvinden, en waarbij zitplaatsen niet mogelijk zijn, worden afgelast.

Besmettingen onder jongeren

De coronabrandhaarden in de nachtclubs en kroegen hebben ervoor gezorgd dat de besmettingen enorm zijn opgelopen. In een discotheek in Enschede raakte maar liefst een derde van de zeshonderd bezoekers besmet.Die Enschedese club is geen uitzondering: in studentenstad Groningen zijn de besmettingen binnen een week tijd dusdanig hard gegroeid dat de hele regio kleurcode oranje heeft gekregen. Op de Europese kaart van het ECDC zijn er nu dan ook nog maar vier regio’s in Nederland die de groene kleurcode hebben.

Lees ook: Zoveel dagen na vaccinatie ben je beschermd tegen het coronavirus

Bron: NU | Beeld: BrunoPress