Horeca sleept Staat voor de rechter om lockdown

‘De situatie is uitzichtloos’

De Koninklijke Horeca Nederland (KHN) heeft de Nederlandse staat (weer) voor de rechter gesleept in verband met de lockdown. Hiermee willen ze versoepelingen voor hun sector afdwingen.

Horeca versus lockdown

Dat de Nederlandse horeca het zwaar hebben door de lockdown, zal niemand ontgaan zijn. Zij zijn hierom vorig jaar ook al naar de rechter gestapt, maar dat leverde niks op. In de tussentijd is er niks veranderd. Ondertussen hebben politici het steeds vaker over versoepelingen voor branches waarbij de horeca buiten de boot valt. En daarom onderneemt de KHN nu opnieuw actie.

Inzage in onderzoek

Met de huidige gang naar de rechter, wil de KHN inzicht krijgen in het onderzoek dat de basis vormt voor het idee van het kabinet dat er geen versoepelingen mogelijk zijn voor het midden- en kleinbedrijf. Horeca vallen daar namelijk ook onder. Met inzage in dit onderzoek hoopt de KHN duidelijkheid te krijgen over wie deze beslissingen maakt en welke redenen daarvoor zijn.

Schadevergoeding

Ook wil de horeca-organisatie de schade van de gedwongen horecasluiting vergoed zien. In een persbericht laten ze weten dat ze het “onverteerbaar” vinden opnieuw “achteraan te moeten sluiten, terwijl de horeca een ontzettend belangrijke sociaal-maatschappelijke rol vervult”. Daarnaast verwijst de KHN naar het gebrek aan steun van de Staat. “Dit betekent dat veel ondernemers het faillissement in de ogen zien, met alle gevolgen van dien.” Het is nog niet duidelijk wanneer deze rechtszaak inhoudelijk wordt behandeld.

Lees ook: Utrecht wil proef met opening horeca: sneltest vooraf en mondkapje dragen

Bron: NOS, KHN | Beeld: Piqsels