Horeca stelt ultimatum: ‘Op 17 januari gaan we weer open’

Volgens minister De Jonge is de gedeeltelijke lockdown half januari waarschijnlijk nog niet voorbij

De horeca moest zes weken geleden de deuren sluiten in verband met de gedeeltelijke lockdown. Nu ‘coronaminister’ Hugo de Jonge verwacht dat we in januari nog niet van deze maatregelen af zijn, willen horecaondernemers meer steun zien van het kabinet.

Ultimatum

Uit een conceptpersbericht van de Koninklijke Horeca Nederland (KHN) blijkt dat ondernemers het kabinet een ultimatum willen stellen. Als de horeca niet meer steun ontvangt, openen zij op 17 januari ‘gewoon’ weer de deuren voor gasten. “We staan op het punt te verzuipen. Zo houden we het niet langer vol”, staat er in het bericht.

Gedeeltelijke lockdown

De mededeling van minister De Jonge dat de gedeeltelijke lockdown ook nog weken na de kerst door zal zetten, komt dan ook als een grote klap voor de horeca. “De meeste ondernemers zien een faillissement te dichtbij komen. Het kabinet moet nu echt iets doen, duidelijkheid scheppen. Anders komen we in een situatie waarin veel horecaondernemers niets meer te verliezen hebben”, laat Johan de Vos, vicevoorzitter van KHN afdeling Breda, weten aan De Telegraaf. Eerder leek het er juist op dat de horeca half december mogelijk weer gasten mogen ontvangen.

Gezondheid op één

Volgens het conceptbericht blijft gezondheid vooropstaan wanneer de horeca weer opengaat. Zo stellen de ondernemers zelf strikte protocollen op waarmee een bezoekje aan het café, de kroeg of het restaurant weer zo veilig mogelijk kan verlopen.

Geen belofte

Premier Rutte heeft nog niets kunnen zeggen over een eventuele heropening van de horeca. “Wij moeten proberen vanuit het kabinet alles te doen om het land zo goed mogelijk door deze crisis te loodsen, daarvoor is het thans noodzakelijk dat de horeca dicht is en ik hoop natuurlijk zielsgraag dat deze prachtige bedrijven weer snel open kunnen”, stelde de minister-president. “Maar ik kan daar nu niet een belofte op doen, dat gaat gewoon niet.”

Lees ook: Deze 6 tekenen kunnen erop wijzen dat jij onbewust corona hebt gehad

Bron: De Telegraaf | Beeld: Unsplash, Chris Liverani