Houd rekening met je hart: meer mensen overlijden tijdens EK

Voetbal

Rustig aan!

Het EK – Europees Kampioenschap – voetbal is begonnen en dat brengt een hoop spanning met zich mee. De stress loopt tijdens de wedstrijden zo hoog op, dat er zelfs meer mensen overlijden tijdens het EK. Oppassen dus!

Sterfgevallen en voetbalwedstrijden

Uitvaartland.nl concludeert op basis van data van het CBS dat er meer sterfgevallen zijn tijdens of kort na een spannende voetbalwedstrijd, dan de dagen ervoor. De uitvaartonderneming heeft de sterftecijfers rondom tien spannende wedstrijden van het Nederlands elftal op EK’s en WK’s onder de loep genomen. En wat blijkt: gemiddeld overlijden er 6,8 procent Nederlanders meer op en na de wedstrijddag ten opzichte van de dag ervoor.

Pieken tijdens spannende wedstrijden

Volgens Leon Schouten, directeur van Uitvaartland.nl, is het opvallend om te zien hoe een spannende voetbalwedstrijd zoveel impact kan hebben op de gezondheid van mensen. Er werd onder andere gekeken naar wedstrijden tegen Portugal in 2006, Italië in 2008 en Brazilië in 2010. Bij deze wedstrijden zag je een piek in het sterftecijfer, maar vooral bij de wedstrijd tegen Letland in 2004 schoot het percentage omhoog. Hier was namelijk een piek te zien van 24,5 procent.

Hartinfarct door stress

Het lijkt er dus op dat voetbalstress kan leiden tot een hartinfarct, echter zal dit de komende jaren verder onderzocht moeten worden om er zeker van te zijn dat voetbal de oorzaak is. Stress zorgt ervoor dat je hart sneller klopt, je bloeddruk stijgt en er meer bloed naar je spieren gaat. Hevige of langdurige stress is een risicofactor voor hart- en vaatproblemen, zoals slagaderverkalking, hoge bloeddruk, vaatkramp, een hartinfarct en/of hartritmestoornissen.

Rustig voetbal kijken

Neem dus je rust na een spannende wedstrijd en zorg ervoor dat je even ontspant. Ook wanneer je dit EK weer volgt voor de buis of in het stadion, houd dan rekening met je hart.

Lees ook: Fan van Boer zoekt Vrouw? Dan vind je dít nieuwe programma ongetwijfeld ook leuk

Bron: Uitvaartland.nl | Beeld: Adobe Stock