Volgens Hugo de Jonge zijn de meeste coronaregels in september van tafel

Hugo de Jonge

Op 1 september moeten alle volwassenen die dat willen volledig gevaccineerd zijn

Als we Hugo de Jonge mogen geloven, is het einde van de coronaregels nabij. In het programma WNL op Zondag vertelde de minister gisteren dat alle volwassenen die dat willen voor 1 september volledig gevaccineerd kunnen zijn. Als alles tegen die tijd nog steeds volgens plan verloopt, kunnen we volgens hem op tegen die tijd ook alle coronaregels loslaten. 

Reëel scenario

De Jonge noemt het een reëel scenario dat we voor de start van het nieuwe schooljaar, in september, van de meeste coronaregels af zijn. “Ik denk dat we dan echt van de meeste maatregelen echt af zijn”, zei de demissionaire minister gisteren in WNL op Zondag. Ook lijkt het erop dat we tegen die tijd geen afstand meer hoeven te houden en dat de mondkapjesplicht verdwijnt. Hoewel het er dus op lijkt dat we steeds dichterbij het ‘oude normaal’ komen, waarschuwt de minister ook dat we er nog niet zijn. “Je moet anderhalve meter in acht nemen zo lang je niet gevaccineerd bent.”

Overgangsfase

Aan het einde van deze week, op 5 juni, worden er opnieuw veel maatregelen losgelaten. Vanaf dat moment is Nederland feitelijk gezien uit de lockdown. Op 30 juni staat de volgende stap op het programma en worden er – als alles goed gaat – nog meer regels versoepeld. De komende weken wordt er aan een plan gewerkt voor de overgangsfase waarin we alle maatregelen kunnen loslaten. De Jonge benadrukt echter dat we wel op een andere manier met het coronavirus moeten leven.

Vaccineren

Het vaccineren ligt inmiddels goed op schema, hoewel er nog steeds weleens iets in de planning wil veranderen. Alle volwassenen die een prik willen, hebben volgens het kabinet half juli de eerste gehad. Eerst zou dit begin juli zijn, maar door een leveringsprobleem is dit een paar weken verschoven. Mensen die zijn geboren in 1977 en 1978 zijn nu aan de beurt om een afspraak te maken voor hun vaccinatie(s). In totaal worden er ongeveer een miljoen mensen per week gevaccineerd op dit moment.

Lees ook: Persconferentie: deze versoepelingen gaan vanaf 5 juni in

Bron: Metro | Beeld: Videostill YouTube WNL