Huh: nieuwe iPhones bellen alarmnummer in achtbaan

achtbaan

Handig tijdens een ongeluk, minder handig tijdens een dagje pretpark…

De nieuwste generatie iPhones en Apple-horloges en achtbanen? Die gaan niet goed samen. Er zit namelijk een automatische ongeluk-detectie in de nieuwste apparaten van Apple, maar die blijkt ook af te gaan tijdens een ritje in de achtbaan. 

Melding

The Wall Street Journal berichtte hierover. De nieuwe iPhone 14 en Apple Watches die vorige maand op de markt zijn gekomen hebben ongeluk-detectie ingebouwd. Deze functie detecteert wanneer de eigenaar in een auto-ongeluk terechtkomt. Vervolgens komt er een melding op het scherm te staan en moet de eigenaar binnen twintig seconden reageren. Zo niet, dan wordt het alarmnummer gebeld. De meldkamer krijgt dan een automatische melding te horen en de locatie van het toestel. Hartstikke handig natuurlijk om direct de nooddiensten te kunnen inlichten wanneer je in een ongeluk terechtkomt, dat zou wel eens levens kunnen redden.

Minder handig als je gewoon een gezellige dag in het pretpark hebt en opeens de nooddiensten worden ingelicht. Een Amerikaanse vrouw had meerdere gemiste oproepen van de meldkamer, nadat ze in een achtbaan had gezeten, om te vragen of alles in orde was. Volgens de krant zijn er meerdere gevallen bekend waarbij de gebruikers in een pretpark waren, maar ook toen de telefoon tijdens het autorijden was gevallen.

Dynamisch

Een Amerikaans pretpark heeft daarom borden bij hun achtbanen gezet met de oproep of mensen hun telefoons niet mee wilden nemen tijdens de rit of tenminste uit wilden zetten of op vliegtuigstand. “Door de dynamische beweging die je zult ervaren tijdens de rit kunnen Apple Watches en gelijksoortige apparaten hun ongeluk-detectie kunnen activeren”, valt er te lezen.

‘Extreem nauwkeurig’

Een woordvoerder van Apple zei tegen The Wall Street Journal dat het ongeluk-detectie-algoritme van hun producten is getraind met “miljoenen uren aan data van ongelukken, normale ritjes en crash-test laboratoria”. Hierdoor is de functie “extreem nauwkeurig”.  Hopelijk wordt dit algoritme in de toekomst verbeterd.

Lees ook: Daan met downsyndroom werd geweigerd bij optreden Jeroen van der Boom in casino

Bron: NOS | Beeld: Pexels