Huisarts in Staphorst geeft mensen stiekem het coronavaccin

Het taboe op vaccineren is volgens de huisarts nog erg groot bij de religieuze inwoners van Staphorst

Het is bekend dat de inwoners van Staphorst erg gelovig zijn. Om die reden wil een groot deel van de gemeente zich dan ook niet vaccineren. Of dat zeggen ze in ieder geval. Zo blijkt een deel toch wél het vaccin te willen, maar weerhoudt het taboe daarop hen. 

Bang voor oordeel

In een gesprek met de Volkskrant vertelt huisarts Rez Pezeshki Nia dat hij binnenkort toch mensen het vaccin zal toedienen die dat willen. “Ik heb patiënten die zich wel willen laten prikken, maar doodsbang zijn voor het oordeel van de gemeenschap”, vertelt hij daarover. “Daarom ga ik binnenkort bij hen thuis langs om hun stiekem het vaccin te geven.” 

Stiekem vaccineren

De huisarts vervolgt dat het niet de eerste keer is dat inwoners van het Bijbelvaste dorp zich stiekem laten vaccineren. Zo vertelde een oudere patiënt hem dat diegene tijdens de polio-epidemie naar andere dorpen ging voor een prik. “Wat dat betreft is hier in veertig jaar tijd weinig veranderd.”

Pezeshki Nia doet zijn best om patiënten toch te overtuigen het vaccin te nemen. “Maar hoe ze ook reageren: ik laat iedereen in zijn waarde.” 

Lees ook: Twaalfjarige jongen uit Groningen stapt naar rechter over vaccinatie

Bron: Nu.nl, Volkskrant | Beeld: Gustavo Fring (Pexels)