Huisartsen vragen aandacht voor hoge druk op de huisartsenzorg

huisartsen-druk-op-de-zorg

De huisartsen vragen hun patiënten om hulp

Huisartsen voeren deze week actie tegen de hoge werkdruk op de huisartsenzorg en de vele extra taken waarmee zij te maken hebben. De opzet van de actie is om op een publieksvriendelijke manier aandacht te vragen, zodat patiënten er geen last van hebben.

Huisartsenzorg

De landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) waarschuwt al langer dat de grens bereikt is van wat de huisartsenzorg aankan. De wens is dan ook dat er concrete afspraken gemaakt worden in de zorgakkoorden, zodat er de komende jaren daadwerkelijk verandering plaatsvinden. Tot nu toe is er niets gekomen wat er aan de onderhandelingstafels besproken is. De reden dat ze nu al actievoeren, is dat de overheid deze zomer meerjarenplannen maken voor de zorg.

Publieksvriendelijke actie

In wachtkamers hangen er deze week posters en zijn er video’s te zien om aandacht te vragen voor de druk op de huisartsenzorg. Ook krijgen patiënten deze boodschap te horen via praktijkbandjes. Tegenover het NOS Radio 1 Journaal laat huisarts Aart Verdaasdonk weten dat patiënten geen last krijgen van de acties. De actieweek richt zich vooral op het kabinet en minister Kuipers van Volksgezondheid.

Manifestatie op het Malieveld

Huisartsen vragen massaal hun patiënten om hulp en wordt er opgeroepen om een brief te sturen naar minister Kuipers. Op de website huisartseninactie.nl staat een voorbeeldbrief die het publiek kan gebruiken. De actieweek wordt 1 juli afgesloten met een manifestatie op het Malieveld in Den Haag. Hier worden van 14:00 uur tot 16:00 uur huisartsen, huisartsen in opleiding, medewerkers van huisartsenpraktijken en huisartsenposten en iedereen die de huisartsen steunt, uitgenodigd het programma bij te wonen.

Lees ook: Apenpokkenvirus voor het eerst vastgesteld bij een kind in Nederland

Bron: Max Vandaag | Beeld: Pexels