Huizenmarkt bijna volledig onbereikbaar voor modale inkomens

huizenmarkt

‘Jan Modaal staat er slechter voor dan ooit’ op de huizenmarkt

Uit onderzoek van hypotheekadviseur De Hypotheker blijkt dat de huizenmarkt op dit moment vrijwel volledig onbereikbaar is voor mensen met een modaal inkomen. De situatie verschilt licht per regio, en is vooral in de grote steden nijpend. Maar nergens is het beeld écht rooskleurig.

Modale inkomens op de huizenmarkt

Ben je alleenstaande met een modaal inkomen? Dan kun je een eigen huis kopen wel vergeten. De Hypotheker deelt vandaag namelijk dat in heel Nederland slechts één procent van het totale huizenaanbod bereikbaar is voor deze groep. Dit percentage lag al niet hoog, met vorig jaar 3,3 procent en in 2020 4,7 procent, maar deze nieuwe cijfers laten een dieptepunt zien. Ook voor tweeverdieners ziet het plaatje er weinig positief uit. Met een gezamenlijk inkomen van 65.000 euro kun je dit jaar zo’n 304.000 euro lenen. Dat was vorig jaar nog 344.000. Dit zorgt ook voor een flinke daling van het aantal opties op de woningmarkt. Van 36 procent vorig jaar, is er dit jaar nog maar zo’n 20 procent beschikbaar.

Regionale verschillen

In de provincies Flevoland, Noord-Brabant en Utrecht is de situatie het slechtst. In Limburg, Groningen en Zeeland zijn de kansen iets beter, ‘maar nog altijd minimaal’, schrijft de NOS. Commercieel directeur van De Hypotheker, Menno Luiten, vertelt: “In Den Haag, Amsterdam en Utrecht is het aanbod nul. Rotterdam scoort iets beter, maar daar is het ook maar een half procent.” De conclusie is duidelijk voor Luiten: “Jan modaal staat er slechter voor dan ooit.”

De toekomst

De huizenmarkt lijkt op dit moment iéts af te koelen. Dit ziet Luiten ook, maar hij durft nog geen duidelijke uitspraken te doen over de toekomst. “Op basis van de informatie die wij op dit moment hebben, zien we dat bij met name de langere rentevaste periodes de ergste stijging er nu wel uit is. Sinds een maand zien we dat de geldverstrekkers de rente op met name de langere periodes ietsjes aan het verlagen zijn. Maar hoe dat na de toekomst en komende maanden eruit gaat zien, daar is geen peil op te trekken.”

Naast de hoge hypotheekrente is er ook sprake van een groot woningtekort, dat niet snel genoeg aangevuld kan worden. Het CBS meldde vanmorgen dat in het tweede kwartaal van dit jaar voor 15.200 huizen een bouwvergunning werd afgegeven. Dit is 27 procent minder dan het tweede kwartaal van vorig jaar.

Lees ook: Steeds meer mensen verhuizen van de Randstad naar rustigere plekken

Bron: NOS | Beeld: Pro Shots