Huizenprijzen enorm gestegen: 20,4 procent hoger dan vorig jaar

huizenprijzen

In meer dan veertig jaar zijn de prijzen niet zó gestegen

De huizenprijzen hebben een nieuw hoogtepunt bereikt. Sinds 1977 zijn die prijzen niet meer zó snel gestegen. Vorige maand werden koopwoningen voor gemiddeld vier ton verkocht. Dat is 20,4 procent meer dan wat men eind 2020 voor een huis betaalde.

Record uit 1977 geëvenaard

In november 2021 waren de huizenprijzen met 20,1 procent gestegen ten opzichte van november 2020. Daarmee werd een record uit februari 2000 geëvenaard, toen de huizenprijzen ook 20,1 procent gestegen waren. In december 2021 zijn de prijzen dus nóg verder omhoog gegaan. De laatste keer dat het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) huizenprijzen zo enorm snel zag stijgen, was in het jaar 1977.

Peter Hein van Mulligen, CBS-econoom, verklaart dat doordat het CBS pas in 1995 begon met het maandelijks bijhouden van de huizenprijzen. Daarvoor gebeurde dat alleen per kwartaal. Op basis daarvan kunnen we dus wel vaststellen dat er in 1977 voor het laatst een kwartaal was waarin er net zo’n hoge prijsstijging was als nu.

Ups en downs

De reden dat huizenprijzen in de jaren ’70 sterk stegen, was omdat de overheid het kopen van een woning wilde stimuleren, aldus Van Mulligen. In de jaren die volgden, ging het steeds slechter met de economie. In de jaren ’90 kwam er weer een opleving en waren spaar- en beleggingshypotheken sterk in opkomst. In juni 2013 werd er een dieptepunt bereikt. Vergeleken met de prijzen toen, zijn de huizenprijzen nu 85 (!) procent hoger.

Makkelijk te financieren

De gekte die we nu op de woningmarkt zien, heeft volgens experts te maken met de makkelijke financiering van woningen. De hypotheekrentes zijn al lang erg laag en huizenkopers profiteren van fiscale voordelen (bijvoorbeeld de hypotheekrenteaftrek). Ook staan er momenteel niet zoveel huizen te koop, waardoor huizenzoekers flink tegen elkaar gaan opbieden. Het wordt voor hen steeds lastiger om een huis te vinden. Dat zien we ook terug in de cijfers: vorige maand vonden er 20.559 transacties plaats op de woningmarkt. Dat is ongeveer 22 procent minder dan in december 2020.

Lees ook: Sterkste stijging in 21 jaar: huizenprijzen 18 procent duurder dan jaar eerder

Bron: RTL Nieuws | Beeld: Unsplash, Tierra Mallorca