IKEA wordt duurder: prijzen worden met 9 procent verhoogd

IKEA

Alles wordt duurder, ook de producten van IKEA

Slecht nieuws voor IKEA-fans zo aan het einde van het jaar. De winkelketen gaat zijn prijzen namelijk met zo’n 9 procent verhogen. De prijsstijging is nodig om hogere prijzen van grondstoffen en transport te kunnen betalen. 

Prijsstijging

IKEA heeft de prijzen van een deel van de producten verhoogd. De winkelketen moet hogere prijzen betalen voor grondstoffen en transport, die doorberekend moeten worden aan de klant. Wereldwijd gaat dit om een prijsstijging van 9 procent. Met welk percentage de prijzen in ons land zullen stijgen, wil het bedrijf niet zeggen. “Een percentage zegt namelijk weinig, omdat we meer dan 10.000 producten in ons assortiment hebben in ver uiteenlopende prijsklassen”, zegt een woordvoerder van IKEA. Per product(familie) wordt gekeken naar wat de concurrentie doet.

Nieuwe prijzen

The Guardian heeft prijzen van IKEA vergeleken, zodat we alvast een beeld kunnen krijgen van de nieuwe prijzen. Zo kostte een Malm Desk, een klein bureau, in oktober nog 99 pond (118 euro) en nu 150 pond (179 euro). Dat is een stijging van meer dan 15 procent. Een Kura kinderbed werd zo’n 14 procent duurder en voor een Klippan bank, één van de populairste banken ter wereld, moest je 11 procent meer neertellen in Groot-Brittannië. De prijzen van IKEA Nederland zijn echter anders, dus hoe de nieuwe prijskaartjes er precies uit zullen zien is nog even afwachten.

Meer vraag

De logistieke problemen ontstonden in de coronacrisis. Wereldwijd hebben bedrijven hier nog dagelijks last van. Zo lag de productie in Azië stil en zorgde het gestrande schip Ever Given in het Suezkanaal voor veel vertraging. Daarnaast ziet IKEA de vraag naar producten toenemen. We kunnen immers geen geld meer uitgeven aan uitstapjes, uitgaan of verre reizen en daarom kopen we vaker meubels en keukens. Ondanks extra inzet zijn vakken in het magazijn steeds vaker leeg.

Problemen nog niet voorbij

Helaas zijn de problemen voorlopig nog niet voorbij. In oktober liet IKEA al weten dat ze tot zeker midden volgend jaar tekorten in de voorraad verwachten. Vooralsnog wilde het bedrijf geen extra kosten aan klanten doorberekenen, maar nu zijn ze toch genoodzaakt om een prijsstijging door te voeren. IKEA is immers ook ‘niet immuun voor de macro-economische ontwikkelingen’, aldus de woordvoerder.

Lees ook: IKEA brengt geurkaars met gehaktballetjes-geur op de markt

Bron: RTL Nieuws | Beeld: Pexels