Immunoloog legt uit: hierdoor kun je alsnog besmet worden na vaccinatie

De besmettingen lopen steeds meer op

Steeds meer mensen raken besmet met het coronavirus, ook mensen die volledig gevaccineerd zijn. Dit is een klein deel, maar zorgt dit wel voor enige onrust rond de werking van de vaccins. Betekent dit namelijk dat je alsnog besmet kunt raken na vaccinatie? Bij Op1 legt immunoloog Marjolein van Egmond uit hoe dit precies zit. 

De bescherming

Volgens Van Egmond werken de vaccins in principe heel erg goed. Wel hangt het af van de virusvariant en het virus. De bescherming hangt namelijk per vaccin af, en zit tussen de 60 en 95 procent. Ze legt uit: “Dat is om te zorgen dat je helemaal niet ziek wordt. Alle vaccins zitten rond de 85 tot 90 procent qua bescherming tegen ernstige ziekte of ziekenhuisopname.”

In het ziekenhuis

Toch is het mogelijk dat je alsnog in het ziekenhuis belandt als je volledig gevaccineerd bent. “Het is niet zo dat er helemaal niemand in het ziekenhuis komt die gevaccineerd is, maar over het algemeen zijn het echt de niet-gevaccineerde mensen”, legt Van Egmond uit. Volgens haar bestaat de grootste groep coronapatiënten uit mensen die niet gevaccineerd zijn. Ook is er nog een andere kleinere groep die nog maar één prik heeft gehad, en een nog kleinere groep die volledig gevaccineerd is.

Informatiebias

Van Egmond praat daarom ook over een ‘informatiebias’ waar we nu in verkeren. “Mensen die gevaccineerd zijn en níet ziek worden, hebben absoluut geen nieuwswaarde. Dus daar hoor je niets over. Je hoort vaker iets over mensen die gevaccineerd zijn en waar daarna toch iets mee gebeurt.”

Lees ook: Tweede kamer: ‘Maak toegangstesten weer snel mogelijk’

Bron: MetroNieuws | Beeld: Videostill