In 1 op de 3 gevallen wordt coronatoegangsbewijs niet gecheckt

coronatoegangsbewijs

Ook wordt er niet consequent gecontroleerd

Op dit moment moet je coronatoegangsbewijs gecontroleerd worden voordat je onder meer de horeca of evenementen bezoekt. Toch wordt dit niet overal grondig gedaan, meldt onderzoeksbureau I&O Research in opdracht van NOS. Bij ruim een derde wordt er niet gecontroleerd op het coronatoegangsbewijs. 

Bioscopen en sportkantines

Volgens I&O Research wordt er bij 82 procent van de bezoeken gecontroleerd. Dit zijn onder meer bezoeken aan bioscopen, theaters, concertzalen, zakelijke evenementen en stadions. In kantines in de amateursport wordt alleen in 36 procent van de gevallen gecontroleerd. En bij restaurants en cafés zit dit rond de 63 en 68 procent. Hiermee komen ze op het gemiddelde van 65 procent.

Controleren

Robèr Willemsen, voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland, legt uit dat het in de meeste gevallen wel goed gaat. Van de gemeenten en boa’s krijgt hij ook alleen maar positieve geluiden te horen. Toch ervaren bezoekers dat heel anders. Zo is er tijdens het onderzoek ook gevraagd naar concrete ervaringen. Hieruit komt naar voren dat er niet precies en consequent wordt gecontroleerd. “Een keer werd ik niet gecontroleerd, de andere keer niet gecheckt. Het bleef bij een vluchtige blik op het scherm. Dat geeft mij geen safe gevoel”, zegt een ondervraagde.

Geen ‘vaste’ QR-code

Ook is er een verschil te merken in mensen die geen ‘vaste’ QR-code hebben, door bijvoorbeeld geen vaccinatie of herstel. Ruim de helft (54 procent) van deze groep mensen zegt gelegenheden op dit moment in het geheel niet meer te bezoeken. Een op de vijf gaat alleen naar locaties waarvan ze al weten dat er niet streng wordt gecontroleerd. Tien procent laat zich vooraf testen en twee procent zegt een QR-code van iemand anders te gebruiken.

Lees ook: Zo krijg je alsnog een griepprik zonder uitnodiging

Bron: NOS | Beeld: Pro Shots / SIPA USA