In de ene gemeente kost trouwen veel meer dan in de andere

trouwen

De gemeente waar je trouwt kan je duizenden euro’s schelen

Willen je partner en jij in het huwelijksbootje stappen? Dan is het een goed idee om meerdere gemeenten als optie te overwegen. Trouwen blijkt in de ene gemeente namelijk veel duurder te zijn dan in de andere.

Kosten voor een trouwceremonie

De trouwsite ThePerfectWedding.nl heeft een onderzoek naar prijzen voor trouwerijen uitgevoerd. Ze bekeken de trouwtarieven (voor werk- en weekenddagen) van alle 345 gemeenten in Nederland. Daarbij gingen ze uit van een trouwceremonie in het gemeentehuis, inclusief een speech van de ambtenaar van burgerlijke stand. De resultaten lieten zien dat stellen die willen trouwen in sommige gemeenten honderden euro’s meer kwijt zijn dan in andere. In enkele gevallen kunnen ze met de keuze voor een bepaalde trouwplaats zelfs meer dan 1.000 euro besparen.

Delft en Noord-Beveland

Stellen die op een zondag in Delft trouwen, zijn het duurst uit. Daarvoor moet je namelijk maar liefst 2.139 euro dokken. De zondagtarieven liggen bij driekwart van de andere gemeenten ruim onder de 1.000 euro. Ben je van plan op een doordeweekse dag te trouwen, dan kun je dat het beste doen in de gemeente Noord-Beveland. Dat kost je dan 155 euro. Je bent doordeweeks het duurst uit in de gemeente Utrecht: je trouwerij kost dan 829 euro.

Forse stijging

Naast de hoogste en de laagste tarieven heeft ThePerfectWedding.nl naar gemiddelde tarieven gekeken. Die liggen aardig hoger dan in 2019: ze zijn met 10,1 procent gestegen. Trouwen op maandag tot en met donderdag kost je gemiddeld 412,99 euro. Voor een trouwerij op een vrijdag betaal je iets meer: 429,45 euro. Op zaterdag kost het gemiddeld 693,34 euro, op zondag ben je 853,25 euro kwijt. Op zondag trouwen is overigens niet overal mogelijk: slechts 40 procent van de gemeenten biedt dat als optie aan.

Lees ook: Nederland scoort dit jaar opvallend laag op persvrijheid

Bron: NU.nl | Beeld: Unsplash, Olivia Bauso