Inflatie in Nederland voor het eerst sinds 1975 boven 10 procent

inflatie

In juli is het leven weer ongeveer 10,3% duurder geworden

De hoge inflatiecijfers zetten nog altijd door. Het CBS maakte vandaag bekend dat over de maand juli er sprake was 10,3% inflatie. De laatste keer dat we te maken hadden met inflatie boven de 10% was maar liefst 47 jaar geleden, in 1975.

Inflatie boven 10 procent

Vorige week meldde het CBS al dat volgens Europese berekeningen de inflatie in Nederland op 11,6% lag. Volgens een tweede rekenmethode van het CBS zelf komen we dus uit op een percentage van 10,3%.

Het CBS legt uit dat die 10,3% iets zegt over de prijsstijgingen ten opzichte van dezelfde maand het jaar ervoor. “Een inflatie van 10,3 procent in juli 2022 betekent dat de prijzen van consumentenproducten 10,3 procent hoger zijn dan in juli 2021.”

Energie, boodschappen en huren

Vooral energie is erg sterk gestegen in prijs. Hier is, ondanks de btw-verlaging, sprake van een stijging van 108% ten opzichte van het jaar ervoor. Om dit te berekenen, kijkt het CBS naar de prijzen van nieuwe energiecontracten. Voor hetzelfde contract betaalde je in juli 2022 dus meer dan het dubbele dan in juli 2021.

Ook de dagelijkse boodschappen zijn fors duurder geworden. Zo betaalde je voor hetzelfde mandje levensmiddelen in 2022 gemiddeld 12,3% meer dan in 2021. “Graanproducten, zuivelproducten en suiker en zoetwaren, waaronder ijs, droegen het meest bij aan deze ontwikkeling”, legt het CBS uit.

Ten slotte hebben gestegen huren ook veel bijgedragen aan het inflatiecijfer. Deze stegen namelijk tijdens de coronacrisis niet of nauwelijks, maar nu is dat wel gebeurd, en dat weegt zwaar mee.

Terug naar 1975

De laatste keer dat er sprake was van een inflatiecijfer boven de 10%, was in september 1975. Peter Hein van Mulligen, de hoofdeconoom bij het CBS, legt uit: “In zekere zin heeft het hoge cijfer dezelfde oorzaak als destijds. Het heeft allebei de keren te maken met energie. Toen met de olieboycot, nu met het gas.”

Lees ook: Veel Nederlanders in de stress door torenhoge inflatie

Bron: NU.nl | Beeld: Unsplash, Mathieu Stern