Inmiddels kosten 3 op de 100 koopwoningen meer dan een miljoen

miljoen

Het aantal miljoenenhuizen is de afgelopen jaren steeds verder gestegen

In Nederland zijn tegenwoordig steeds meer koopwoningen meer dan een miljoen euro waard. In de loop van 2021 liep dat aantal steeds verder op. Inmiddels zijn er bijna 143.000 koopwoningen waarvoor je een miljoen of meer betaalt. Dat is ongeveer 3 procent van het totaalaanbod.

Enorme groei

De afgelopen acht jaar groeide het aantal koopwoningen dat duurder was dan een miljoen al steeds een beetje verder. Volgens taxatiebedrijf Calcasa komt het aantal inmiddels neer op 3 procent van het totaal, terwijl dat in 2020 nog 2 procent was. “Waren het eind 2013 nog geen vijftienduizend huizen met een waarde van meer dan een miljoen, eind 2021 was dit aantal bijna vertienvoudigd”, aldus de woordvoerder van Calcasa. Vooral de laatste tijd is er een enorme groei te zien. “De stijging van bijna 70 procent in het afgelopen jaar is de grootste sinds we onderzoek doen naar miljoenenwoningen.”

Lastige woningmarkt

De drukte op de woningmarkt als geheel is de reden dat er steeds meer koopwoningen met zulke prijzen bij komen. “De huizenprijzen zijn in acht jaar tijd bijna verdubbeld”, zegt de woordvoerder van Calcasa. De toename in prijs is het grootst in Den Haag en Utrecht. In Amsterdam staan traditioneel gezien de meeste miljoenenwoningen: maar liefst 18.550. In Den Haag vinden we er 9.300, in Rotterdam 4.050 en in Utrecht 3.800.

Bloemendaal en Aerdenhout

De twee kleinere steden waar al jarenlang relatief gezien het grootste aantal miljoenenwoningen staat, zijn Bloemendaal en Aerdenhout. Daar is echter niet zoveel verandering te zien. “Ze staan niet in de lijst van grootste stijgers. Ze vallen wel op om het aantal miljoenenwoningen: in beide gevallen meer dan duizend. In Bloemendaal is dat meer dan de helft van alle huizen, in Aerdenhout bijna drie kwart”, aldus de woordvoerder van Calcasa.

Lees ook: Niet te betalen: prijs van zowel huur- als koopwoningen blijft extreem hoog

Bron: NU.nl | Beeld: Unsplash, micheile dot com