Opgepast: internetaankopen worden door nieuwe EU-wetgeving duurder

Internetaankopen-eu-wetgeving

Door de nieuwe wetgeving is er een eerlijke concurrentie voor webshops

Wie weleens wat bestelt bij AliExpress of SHEIN kan binnenkort onverwachte extra kosten verwachten. Door  nieuwe EU-wetgeving voor internetaankopen zijn er namelijk nieuwe btw-regels opgesteld. En hierdoor kan jouw goedkope telefoonhoesje ineens flink in de kosten lopen. 

Nieuwe wetgeving

De nieuwe EU-wetgeving betekent slecht nieuws voor internetshoppers. Vanaf 1 juli betaal je namelijk over elke aankoop btw, dus ook over internetaankopen bij webshops buiten de EU. Zelfs wanneer je aankopen onder de 22 euro zijn, moet je btw betalen. Hoeveel dit gaat zijn, wordt later duidelijk. Meestal is de btw 21 procent van het aankoopbedrag, maar daar komen ook nog inklaringskosten van de post- en/of pakketbezorger bij. Het hangt dus een beetje van je aankoop af.

Eerlijke concurrentie

Door de nieuwe wet pleit de Europese Unie voor eerlijke concurrentie voor Europese webshops. Op dit moment is namelijk de regel dat bedrijven buiten de EU voor pakketjes tot 22 euro geen invoer-btw rekenen, maar bedrijven binnen de EU wel. Hierdoor bieden webshops buiten de EU hun producten veel goedkoper aan.

Achteraf betalen

Let dus goed op wanneer je een aankoop bij een webshop buiten de EU doet. Dit kun je inzien bij de kosten van je aankoop, maar het kan ook zijn dat er geen btw vermeld staat. In dit geval betaal je het dan achteraf. Het post- of pakketbedrijf dat het pakket in Nederland vervoert, doet hiervan aangifte. Boven deze kosten komen ook de inklaringskosten voor de administratieve werkzaamheden van het post- of pakketbedrijf. Het is dus goed mogelijk dat je achteraf nog geld moet betalen voor je internetaankopen.

Lees ook: Einde hondenbelasting in Nederland in zicht: ‘Meerderheid Kamer is voor afschaffing’

Bron: Douane | Beeld: Pexels