IPCC: ‘Klimaatverandering zorgt voor snellere opwarming van de aarde’

klimaatverandering-Nederland

Dit betekent dat voor Nederland

Uit een nieuw rapport van VN-klimaatpanel IPCC blijkt dat de opwarming van de aarde deze eeuw nog hoger kan uitpakken dan eerder voorspeld werd. Dit heeft met name te maken met klimaatverandering en hoe er met de aarde wordt omgegaan. Ook zijn er zorgen over dat de opwarming zichzelf kan versnellen. 

Rol van de mens

In voorgaande rapporten kwam al eens naar voren wat de rol van de mens is bij de klimaatverandering. KNMI-onderzoeker Rein Haarsma, een van de auteurs van het rapport, zegt dat deze rol steeds groter is geworden: “In eerdere IPCC-rapporten werd nog gesproken in bedekkende termen als ‘waarschijnlijk’ of ‘zeer waarschijnlijk’. Inmiddels noemen we het ‘onbetwistbaar’ dat de huidige opwarming wordt veroorzaakt door de menselijke uitstoot van broeikasgassen.”

Klimaatmodellen

Klimaatonderzoeker Bart van den Hurk van Deltares, die ook meeschreef aan het rapport, legt aan NU.nl uit hoe het mogelijk is dat de opwarming hoger kan zijn dan eerst werd gezegd. In Parijs werd eerder verteld dat de temperatuur gaat stijgen met 1,5 graden. In het nieuwe rapport wordt er gesproken over een stijging van maar liefst vijf graden. “De politiek en de economie zijn voor klimaatwetenschappers niet te voorspellen. Daarnaast zijn er een paar nieuwe klimaatmodellen die somberder verwachtingen schetsen.”

Klimaatgevoeligheid

Volgens Van den Hurk is er ook een zorgwekkende ontwikkeling dat een aantal van de nieuwste klimaatmodellen uitkomen op hogere waarden voor de klimaatgevoeligheid. Deze klimaatmodellen wegen ook de reacties van ijs, wolken en bossen mee. Door reacties in het klimaatsysteem, zoals minder zonweerkaatsing door het wegsmelten van ijs op de Noordpool, is het mogelijk dat de opwarming wordt versterkt.

Wat betekent dat voor Nederland?

Ook in Nederland en Europa gaan we de klimaatverandering nog meer merken. Zo wordt het overal warmer, maar gaat die opwarming op sommige plekken op aarde veel sneller. Ook veranderen de neerslagpatronen. Zo worden de winters een stuk natter en de zomer vooral grillig: periodes van droogte en extreme neerslag gaan elkaar afwisselen.

Lees ook: Waarom blijft het weer in Nederland zo wisselvallig?

Bron: NU.nl | Beeld: Unsplash, Matt Palmer