Ipsos: zes op de tien Nederlanders heeft ‘weinig’ vertrouwen in de politiek

mark rutte

Ook het vertrouwen in Mark Rutte is afgenomen

Nederlanders hebben nu veel minder vertrouwen in de politiek dan vorig jaar. Dit blijkt uit een onderzoek van Ipsos, dat in aanloop naar Prinsjesdag in opdracht van NOS is uitgevoerd. Voor deze peiling werden 1993 kiesgerechtigden ondervraagd.

Trage kabinetsformatie

Vooral de trage kabinetsformatie en het regeringsbeleid over de woningmarkt en de zorg spelen hierin een rol. Volgens Ipsos heeft ook de toeslagenaffaire, de corona-aanpak en het klimaatbeleid een negatief impact gehad op het vertrouwen van Nederlanders. Zes op de tien Nederlanders heeft daarbij ‘weinig’ of ‘heel weinig’ vertrouwen in Den Haag. Dit zijn voornamelijk mensen die op Forum voor Democratie, PVV, SP en Ja21 stemmen.

Rapportcijfers

Naast het vertrouwen in de politiek, zijn ook de rapportcijfers voor de regering flink gedaald. Zo krijgt het huidige demissionaire kabinet volgens de peiling een 4,9 als rapportcijfer. In maart, tijdens de Tweede Kamerverkiezingen, was dit nog een zes. Ook het vertrouwen in demissionair premier Mark Rutte is afgenomen. Minder dan de helft van de ondervraagden geeft aan dat Rutte tijdens de coronacrisis goed heeft gehandeld. Dit was in 2020 nog twee derde.

Pieter Omtzigt

Uit de peiling blijkt ook dat het opgestapte CDA-lid Pieter Omtzigt de meest gewaardeerde politicus is. Hij heeft een cijfer gescoord van 7,0. Ook twee nieuwkomers staan hoog aangeschreven, dit zijn Laurens Dassen (Volt) en Caroline van der Plas (BBB) met beiden een 6,0.

Lees ook: Opnieuw sobere Prinsjesdag met even sober nieuws voor onze portemonnee

Bron: NOS, Linda | Beeld: Brunopress