Je kunt de populariteit van je voornaam nu terugzoeken tot 1790

voornamen

De Nederlandse Voornamenbank is met bijna honderd jaar uitgebreid

Ben je benieuwd naar hoe populair je voornaam vroeger was? Goed nieuws: de Nederlandse Voornamenbank is met bijna honderd jaar uitgebreid. Je kunt de populariteit van je voornaam nu terugzoeken tot het jaar 1790.

Uitbreiding

Het Meertens instituut, de beheerder van de databank, laat weten dat deze uitbreiding mogelijk is doordat historische trouwakten digitaal beschikbaar komen. Voorheen was de namenbank alleen gebaseerd op de Basisregistratie Personen. Toen kon je terugzoeken tot het jaar 1880, nu kan dat dus zelfs tot het jaar 1790.

Namen sinds 1790

Voornamen in de negentiende eeuw waren vaak erg traditioneel. De voornamen werden namelijk van generatie op generatie doorgegeven. Dit veranderde aan het einde van de negentiende eeuw. Toen werden er steeds meer originele voornamen gekozen. In de namenbank staan 4700 voornamen die al sinds 1790 gebruikt werden. Denk hierbij aan namen als Maria, Grietje, Willem of Johannes.

Voornamenbank

In totaal staan er wel 443 801 voornamen in de Voornamenbank. Bij sommige voornamen staat ook een uitleg over de betekenis. Ook kun je precies op een grafiek zien hoe vaak jou naam is voorgekomen door de jaren heen. Daarnaast kun je terugvinden op welke plaatsen in Nederland jouw voornaam het populairst is en het meeste voorkomt.

Lees ook: ‘Aha: zo komen we dus aan onze voornaam’

Bron: nu.nl, meertens.knaw.nl | Beeld: Unsplash, Jan Antonin Kolar