Je kunt nu 800 euro boete krijgen als je je auto niet ijs- en sneeuwvrij hebt gemaakt

krabben

De boetebedragen zijn flink opgehoogd

Het is koud in ons kikkerlandje, en daarmee is het in de vroege ochtend weer krabben geblazen. Mensen die het niet zo nauw nemen met het ijs- en sneeuwvrij maken van hun auto opgelet, want dat kan je vanwege de verhoogde boetebedragen duur komen te staan!

IJzige boetes

In het geval dat je door de politie betrapt wordt op het rijden met een ijzige bolide staan er een reeks boetes voor je klaar. Allereerst is er het rijden met bevroren ruiten. Door de algemene verhoging op boetes voor lichte vergrijpen is deze van 280 naar 300 euro opgeschroefd.

Daarnaast kun je tegenwoordig voor bevroren spiegels een prent van 180 euro krijgen. Daar blijft het niet bij: heeft je auto een achteruitrijcamera, dan wordt deze ook meegerekend. Zelfs als je ruiten en buitenspiegels ijsvrij zijn kun je dan alsnog die boete van 180 euro incasseren.

Ben je zo lui dat je zelfs je met sneeuw bedekte koplampen niet schoongeveegd hebt, dan komt er nog eens 130 euro bij op. Hetzelfde geldt voor de kentekenplaat: ook daar wordt 180 euro voor gerekend.

800 euro

Als je de complete bingokaart vol hebt, kom je uit op een mooi ronde 800 euro aan boetes. De combinatie van bedekte ruiten en spiegels/camera’s (180+300) krijgt van de overheid namelijk nog een combo-bonus van 10 euro mee.

Oh, en vergeet de administratiekosten niet. Voor elke boete mag je immers nog eens negen euro aan de computer betalen. Het kan dus wel even lonen om alsnog tien minuutjes later op het werk te komen!

Lees ook: Een teveel aan auto’s in Nederland: files worden langer en langer

Bron: Autobahn | Beeld: Pexels