Je laten testen op corona bij de GGD? Dat kan alleen vandaag nog

GGD

Grootschalig testen wordt na vandaag afgeschaft

Wil jij je nog laten testen op corona bij de GGD? Dan is vandaag de allerlaatste dag dat je dat kan doen. GGD’s sluiten na vandaag namelijk de deuren van hun testlocaties.

Testen

Nog niet zo heel lang geleden kwam naar buiten dat het kabinet per direct alle coronamaatregelen schrapte. Door deze beslissing heeft minister Ernst Kuipers ook besloten dat grootschalig testen op het coronavirus bij de GGD niet meer nodig is. Volgens hem zou dit namelijk geen toegevoegde waarde meer hebben.

Ook het OMT staat achter dit besluit. Volgens hen heeft corona in Nederland de endemische fase bereikt. Dat wil zeggen dat het virus op dit moment kan worden behandeld als de gewone griep.

Problemen

Toch kan dit voor sommigen problemen veroorzaken. Er zijn namelijk nog landen waar je een negatieve PCR-test moet kunnen aantonen als jij daar op bezoek wilt gaan. Ga jij dus binnenkort op vakantie naar een land waar een PCR-test nog wel nodig is? Dan moet je naar een commercieel testbedrijf gaan.

Priklocaties

Hoewel de maatregelen en het grootschalig testen dus na vandaag helemaal is afgeschaft, betekent dat niet dat de ziekenhuisopnames niet meer in de gaten worden gehouden. Ook het rioolwater wordt nog goed in de gaten gehouden. Zo kunnen ziekmakende en besmettelijke varianten vroegtijdig worden opgespoord.

Ook blijven de priklocaties voor het vaccin geopend. Mensen kunnen zich dus nog wel laten vaccineren tegen het coronavirus. Maar ook dit stopt uiteindelijk, aangezien er in het voorjaar van 2023 geen nieuwe prikronde komt. Mensen die een groter medisch risico lopen kunnen daarentegen nog wel een extra herhaalprik halen.

Lees ook: Jonge vrouw die claimt Madeleine McCann te zijn is mogelijk ziek

Bron: NU.nl | Beeld: iStock