Jeugdzorg kondigt massale staking aan: ‘het gaat al heel lang niet goed’

jeugdzorg staking

De jeugdzorg protesteert met de staking tegen nog meer bezuinigingen

Het kabinet krijgt een ultimatum voorgeschoteld door medewerkers van de jeugdzorg. Of de geplande bezuinigingen moeten van de baan, óf op 15 maart legt de jeugdzorg 24 uur lang hun werk neer.

‘Niet best’

Met het aantreden van Rutte-IV, krijgen ook de plannen van het nieuwe kabinet steeds meer vorm. En niet iedereen is daar blij mee. Samen met vakbond FNV heeft de jeugdzorg namelijk flinke acties aangekondigd. Eén van de belangrijkste eisen? Het schrappen van geplande bezuinigingen op de jeugdzorg. FNV-bestuurder Maaike van der Aar stelt: “Het gaat al heel lang niet goed in de jeugdzorg. We voeren ook al heel lang actie tegen de manier waarop de jeugdzorg is georganiseerd, en tegen de onderwaardering van jeugdzorgmedewerkers.” Ze vervolgt: “Het was al niet best. We zitten in een sector die gewond uit de decentralisatie van 2015 is gekomen, en daarbovenop wil de regering dus bezuinigen.”

Eigen bijdrage

Eén van de manieren waarop de regering de bezuinigingen wil bekostigen, is door cliënten van de jeugdzorg zélf meer te laten betalen. Maar Van der Aar legt uit dat dat flink kan oplopen, tot wel €1350 per kind per jaar. Lang niet elk gezin kan dat betalen. Daarnaast legt ze uit dat de plannen van het kabinet ook voor de aanpak van verschillende situaties verregaande gevolgen kan hebben. “Ook willen ze de behandelduur normeren, waardoor maatwerk binnen de jeugdzorg kan verdwijnen”, vertelt ze aan Metro.

Staking jeugdzorg

Met al deze problemen heeft het FNV samen met jeugdzorgmedewerkers door het hele land een harde eis gesteld aan het kabinet. Ze hebben het ultimatum gestuurd naar premier Mark Rutte, minister Ernst Kuipers en staatssecretaris Maarten van Ooijen, die verantwoordelijk is voor de jeugdzorg. Uiterlijk 15 februari willen ze toezeggingen zien. Zo niet, dan leggen jeugdzorgmedewerkers door het hele land hun werk neer op 15 maart. Op dezelfde dag vindt er in Den Haag een demonstratie plaats voor betere jeugdzorg. “We moeten grijpen naar een zwaar middel als staken, wat jeugdzorgwerkers echt niet willen. In 2019 hebben we al gestaakt omdat we toen al zagen dat er tekorten zijn. En bovenop dat verhaal komen nu dus extra bezuinigingen”, legt Van der Aar uit.

Lees ook: Kinderopvang wordt weer duurder in 2022

Bron: Metro | Beeld: Unsplash