Jongeren melden zich steeds vaker ziek op school

jongeren-ziek

Sommige leerlingen zijn wekelijks afwezig

De vereniging van jeugdartsen maakt zich zorgen om het aantal jongeren dat zich ziekmeldt op school. Middelbare scholieren ervaren steeds meer stress, waardoor velen van hen klachten krijgen en thuisblijven.

Stress in combinatie met andere zorgen

NOS sprak een aantal schoolpsychologen. Zij gaven aan dat ze steeds vaker jongeren zien die zich ziekmelden door stress op school. “Ze kunnen de spanning, de druk of de planning niet aan, vaak in combinatie met andere problemen of zorgen”, aldus schoolpsycholoog Gezina Topper.

Lange wachtrijen

“Hoe langer je wacht, hoe groter de kans is dat de stress-, angst- en depressieve gevoelens gaan ontsporen”, aldus Raquel Abrahams (vicevoorzitter van de vereniging van Jeugdartsen). Het gevolg is dat kinderen uiteindelijk gespecialiseerde hulp nodig hebben, waar lange wachtlijsten voor zijn. Volgens Abrahams is het dus van belang dat stressklachten zo vroeg mogelijk worden gespot.

Tekort aan artsen

Uitvallen en dingen missen zorgt er vaak ook nog eens voor dat jongeren extra stress krijgen. Het blijkt in de praktijk lastig te zijn om er vroeg bij te zijn. Er zijn namelijk niet genoeg jeugdartsen en dat zijn wel de personen waar jongeren bij ziekmeldingen naartoe moeten. De hulp ontbreekt dus vaak of komt pas veel later dan de bedoeling was. Bovendien is de zorg van schoolpsychologen en jeugdartsen niet in elke gemeente op dezelfde manier geregeld.

Meer voorlichting en aandacht

Schoolpsycholoog Topper denkt dat het zou helpen als leraren of mentoren vaker naar de jongeren vragen. Helaas ervaren leraren ook veel druk tijdens hun werk en is er niet altijd tijd om zulke gesprekken met iedere leerling te voeren. Het zou volgens Topper dan ook goed zijn om jongeren meer over de oorzaak van spanningen te leren. “Ze merken wel: ik slaap niet zo goed, ik pieker veel, ik heb hoofdpijn of buikpijn. Maar ze weten niet altijd dat een oorzaak heel goed kan zijn dat ze langdurig meer spanning hebben gehad dan dat ze eigenlijk kunnen verdagen.”

Lees ook: Bouwvakkers krijgen vanaf januari een stuk meer pensioen

Bron: NOS | Beeld: Unsplash, Sam Balye