Sigrid Kaag en Wopke Hoekstra worden ook genoemd in toeslagenaffaire

Andere fractieleiders willen de notulen over de toeslagenaffaire openbaar maken

De tweede gesprekken tussen de zeventien fractieleiders en informateur Herman Tjeenk Willink zijn abrupt beëindigd nadat de toeslagenaffaire een bijzondere wending kreeg. Naast Mark Rutte, worden nu ook D66-leider Sigrid Kaag en CDA-voorman Wopke Hoekstra in verband gebracht met de affaire. 

Met opzet

RTL Nieuws schreef woensdag op basis van de geheime notulen van de ministerraad dat het kabinet de Kamer opzettelijk heeft tegengewerkt in de toeslagenaffaire. Dat zou betekenen dat bewindspersonen van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie hier ook van op de hoogte waren. Daarnaast zou er ook geprobeerd zijn om CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt, die altijd fel en kritisch met het kabinet debatteerde over het toeslagenschandaal, de mond te snoeren. Dit zou voornamelijk Wopke Hoekstra geprobeerd hebben.

Openbaar maken

SP-leider Lilian Marijnissen wil samen met andere oppositieleiders dat de notulen van de ministerraden waarin over de toeslagenaffaire gesproken is openbaar worden gemaakt. Lilian: “Als de Tweede Kamer niet gewoon haar werk kan doen – het controleren van de regering – omdat de regering drukker is met ervoor zorgen dat de Tweede Kamer niet de informatie krijgt waar ze om vraagt, dan kun je lang of kort over een nieuwe bestuurscultuur praten, maar dan gaat er geen eerlijke politiek komen.”

Te ingewikkeld

Kaag en Hoekstra houden beiden hun monden dicht over de zaak. Ze wachten vermoedelijk op het Kamerdebat. Hoekstra kreeg na zijn gesprek met Tjeenk Willink over de formatie veel media-aandacht. “Ik sta hier als leider van het CDA”, zei Hoekstra woensdag. Volgens hem wordt het te ingewikkeld als hij vragen moet beantwoorden die over zijn ministerschap gaan.

Geen gehoor

Ook Kaag deed alsof haar neus bloed. Ze wist namelijk niet meer of ze aanwezig was bij de betreffende ministerraad waarin zou zijn besloten de Kamer niet te informeren. Kaag benadrukt daarom dat het belangrijk is dat er een kabinetsbrief komt waarbij alles zorgvuldig wordt gewogen. Ook moet er in deze kabinetsbrief alle informatie staan die beschikbaar is. Ook Mark Rutte liet niets los. Volgens hem is er “niets vreemd of ongeoorloofds” gebeurd bij het informeren van de kamer.

Lees ook: Advies: geen maatregelen bij ontmoeting twee gevaccineerden

Bron: Nu.nl, RTL Nieuws | Beeld: BrunoPress