Het kabinet komt met een bonus voor al het zorgpersoneel

De verwachte bonus komt uit op 200 tot 240 euro voor elke zorgmedewerker

Het kabinet wil zijn waardering uiten aan alle medewerkers in de zorg. Dit doen ze in de vorm van een zorgbonus. Vorig jaar werd er ook zo’n bonus uitgedeeld, maar kwam niet iedereen hiervoor in aanmerking. De oppositie van de Tweede Kamer pleit er dit keer voor dat alle zorgmedewerkers een financiële beloning krijgen. 

Alle zorgmedewerkers

Demissionair minister Tamara van Ark (Medische Zorg en Sport) gaf eerder al aan voorkeur te hebben voor het belonen van alle zorgmedewerkers. Vorige maand kwam het kabinet met twee opties voor de bonus: of een beloning voor alle medewerkers in de zorg of alleen de medewerkers die in de frontlinie hebben gewerkt. De bonus voor alle medewerkers in de frontlinie zou netto 500 euro zijn. Dit werd niet door de grootste partijen in de Tweede Kamer gesteund. Dit zijn de VVD, CDA, D66 en ChristenUnie. Volgens hen was daar namelijk niet genoeg geld voor.

Maximaal twee keer modaal

De verwachte bonus komt nu uit op 200 tot 240 euro voor elke zorgmedewerker. Wel is er een inkomensgrens en dient de zorgmedewerker maximaal twee keer modaal te verdienen. De ChristenUnie had eerder voorgesteld om de inkomensgrens voor een bonus te verlagen naar 1,5 modaal, maar dat ziet Hugo de Jonge niet zitten. “De gezamenlijkheid waarin alle zorgprofessionals hard werken binnen de sector vraagt om een onderlinge solidariteit. Dat brengt met zich mee dat ik een bredere doelgroep laat voorgaan op een beperkte stijging van het bonusbedrag”, zegt de bewindsman.

15 juni

Op uiterlijk 15 juni wordt geschat het loket te openen waar de bonus kan worden aangevraagd. Dit jaar komen ook fysiotherapeuten, verloskundigen, zzp’ers, uitzendkrachten en schoonmakers in aanmerking voor de zorgbonus. Vorig jaar liepen ze de bonus mis. In totaal is er 720 miljoen euro beschikbaar gemaakt voor de bonus.

Lees ook: Zoveel dagen na vaccinatie ben je beschermd tegen het coronavirus

Bron: RTL Nieuws | Beeld: Pexels