Kabinet: eendaagse festivals mogen onder ‘strikte voorwaarden’ doorgaan

eendaagse festivals

Dit besluit komt tegemoet aan evenementenorganisatoren

Vandaag heeft het kabinet een besluit genomen over eendaagse evenementen. Die mogen vanaf 14 augustus namelijk weer doorgaan, maar moeten zich dan wel aan allerlei regels houden.

Eendaagse festivals

Festivals die meerdere dagen duren – waarbij op een terrein overnacht wordt – werden vorige week van de planning gehaald. Toen kondigde het demissionaire kabinet aan dat deze festivals tot in elk geval 1 september niet door mogen gaan. Nu is er echter besloten om de eendaagse festivals wél door te laten gaan. Ze moeten zich hierbij wel aan verschillende regels houden. Zo geldt er een maximum van 750 bezoekers zonder vaste zitplaats. Zij moeten bovendien kunnen bewijzen dat zij gevaccineerd zijn, of een negatieve test kunnen overleggen via Testen voor Toegang. Voor dit besluit heeft het demissionaire kabinet weer om de tafel gezeten met het Outbreak Management Team om hun advies te vragen.

Naar voren gehaald

Oorspronkelijk zou er pas op 13 augustus een besluit worden genomen. Dit moment is naar voren gehaald, om tegemoet te komen aan wensen van ID&T, een grote evenementenorganisator. Samen met meer dan veertig andere festivalorganisaties spande het bedrijf daarom een kort geding aan. Nu er vandaag een besluit is genomen, is dat kort geding voorlopig aangehouden. De organisaties hadden laten weten dat zij alsnog naar de rechter zouden stappen als de eendaagse evenementen niet door mochten gaan, maar dat lijkt nu dus niet langer nodig. Of het kort geding inderdaad van de baan is, moet nog blijken.

Daling besmettingen

Het besluit valt in een periode met dalende besmettingen. Na enkele recordweken waarin meer dan 10.000 besmettingen genoteerd werden, is er nu opnieuw een daling ingezet. Op 13 augustus vindt de volgende persconferentie plaats. Dan horen we dus meer over de plannen rond maatregelen en versoepelingen.

Lees ook: Vanaf vandaag mogelijk om tweede prik te vervroegen

Bron: NU.nl | Beeld: Unsplash, Marvin Meyer