Kabinet wil eind april versoepelingen horeca, winkels en onderwijs

Ook lijkt het einde van de avondklok nabij

Nog even doorbijten en dan hebben we eind deze maand wat meer vrijheid. Althans, zo klinken de nieuwe plannen van het kabinet. Het kabinet werkt namelijk aan een breed openingsplan voor Nederland. Op 21 april zouden de terrassen en winkels weer open mogen, meldt RTL Nieuws. Daarnaast lijkt ook het einde van de avondklok nabij en mogen we weer meer gasten thuis ontvangen. 

Zomer zonder coronaregels

Het kabinet heeft een concept-openingsplan voorgelegd aan deskundigen van het Outbreak Management Team (OMT) om in vijf à zes stappen de coronamaatregelen te versoepelen. Het doel is een zomer met zo min mogelijk coronaregels. Hoogstwaarschijnlijk blijven de basisregels wel gelden: afstand houden, handen wassen en thuisblijven bij klachten.

Terrassen en winkels open

De eerste stap in de versoepeling van de coronamaatregelen is het openen van de terrassen en winkels. Hoe het er nu voorstaat, zou dit mogelijk 21 april al kunnen gebeuren. Ook de avondklok heeft zijn beste tijd dan wel gehad. Eind april mag je eindelijk ook meer gasten thuis ontvangen. Veel meer is het echter niet: het maximumaantal gaat van één naar twee personen. Ook kunnen de schooldeuren van het voortgezet en middelbaar onderwijs en de buitenschoolse opvang mogelijk weer open. Het hoger onderwijs kan mogelijk gaan werken met toegangstesten.

Afhankelijk van OMT-advies

RTL Nieuws meldt dat het volgens Haagse bronnen nu afhankelijk is van het OMT-advies of deze versoepelingen vanaf deze datum en in deze volgorde daadwerkelijk gaan gebeuren. Het kabinet lijkt eerst buitengelegenheden te willen openen. “Buiten is er immers veel minder besmettingsgevaar”, meldt de nieuwssite.

Nieuwe persconferentie

In de persconferentie aankomende dinsdag 13 april zullen demissionair premier Rutte en minister De Jonge de versoepelingen voor 21 april aankondigen. Of we dan écht weer van een biertje kunnen genieten op het terras en een middagje kunnen shoppen, is dus nog even afwachten. Wordt vervolgd…

Lees ook: Met een sneltest naar een evenement of dierentuin? Zo werkt ‘t

Bron: RTL Nieuws | Beeld: Pixabay