Kabinet en nachthoreca met elkaar om de tafel over 1G-beleid

nachthoreca

Het beleid zou perspectief bieden voor discotheken en nachtclubs

Gisteravond heeft minister Kuipers van Volksgezondheid tijdens het coronadebat gezegd dat het kabinet met de nachthoreca in gesprek gaat. De reden daarvoor is dat het 1G-beleid mogelijkheden voor de nachthoreca zou kunnen bieden. Dat beleid houdt in dat iedere bezoeker, gevaccineerd of niet gevaccineerd, zich moet laten testen.

Drie verschillende soorten beleid

Sinds gisteren mogen horecazaken weer volledig open, in plaats van alleen voor to go. Momenteel geldt de regel dat iedereen die overdag of ’s avonds de horeca bezoekt, een coronatoegangsbewijs moet laten zien. We werken met het 3G-systeem: je moet kunnen aantonen dat je getest, genezen of gevaccineerd bent. De versoepelingen van deze week gelden echter niet voor de nachthoreca., dus die is en blijft volledig gesloten.

In de Tweede Kamer wordt momenteel gesproken over de mogelijkheden voor een 2G-beleid. Dat zou inhouden dat horeca alleen nog bezoekers mag ontvangen die gevaccineerd of van corona genezen zijn. Attje Kuiken (PvdA-Kamerlid) heeft voor de nachthoreca nu een 1G-beleid voorgesteld, waarbij zowel gevaccineerden als niet-gevaccineerden zich moeten laten testen voor ze een nachtclub of discotheek in mogen. Die oplossing is volgens haar “niet ideaal”, maar zou er wel voor kunnen zorgen dat de nachthoreca weer open kan.

Niet genoeg capaciteit

Eerder in het coronadebat werd de mogelijkheid genoemd om op veel meer plekken te gaan testen. Daardoor zou de samenleving verder kunnen heropenen. Toch is het volgens het kabinet niet zomaar mogelijk om extra coronatesten te gaan afnemen (wat bij een 1G-beleid bijvoorbeeld noodzakelijk zou zijn), omdat daar niet genoeg capaciteit voor is. “Het loopt op allerlei plekken al spaak”, zei Kuipers, verwijzend naar de lange rijen voor teststraten. In sommige plaatsen is het op bepaalde dagen zelfs helemaal niet mogelijk om een testafspraak te maken, omdat alle testlocaties volgeboekt zijn.
Kuikens heeft tijdens het debat het argument aangedragen dat de nachthoreca al bijna twee jaar vrijwel niets kan doen. Kuipers heeft daarop besloten om met die sector in gesprek te gaan. Het is nog niet bekend wanneer dat gesprek plaats zal vinden.

Zicht op het verloop van corona

Meerdere partijen gaven in het debat ook aan dat ze vrezen dat de coronapas (die als tijdelijke oplossing bedoeld was) als permanent middel tegen corona ingezet gaat worden. En dat terwijl de ergste crisis voorbij lijkt, omdat er nu een mildere variant van het virus rondgaat. Kuipers heeft toegezegd dat daar, indien nodig, ook nog een gesprek over plaats zal vinden. Wel heeft hij daarbij vermeld dat we eerst zicht moeten krijgen op het verdere verloop van het virus, wat tijd gaat kosten.
Bron: NU.nl | Beeld: Pixabay