Kabinet gaat meer meebetalen aan energierekening

energierekening

Het maximumtarief van stroom en gas wordt verlaagd

Na veel kritiek, onder meer uit de Tweede Kamer, heeft het kabinet besloten om meer mee te gaan betalen aan de energierekening van huishoudens in Nederland. Oorspronkelijk zouden huishoudens vanaf 1 januari 2023 maximaal 70 eurocent per kilowattuur stroom en 1,50 euro per kuub gas betalen, maar dat wordt nu verlaagd naar het maximumtarief van 40 cent en 1,45 euro inclusief energiebelasting en btw. 

Verbruiksplafond

Naast de verlaging van de maximumtarieven, is tevens het verbruiksplafond verhoogd. Het plafond voor stroom is 2.900 kilowattuur per jaar geworden, wat aanvankelijk 500 kWh minder was. Voor gas blijft het plafond hetzelfde op 1.200 kuub per jaar. Kom je boven dat plafond met je verbruik dan betaal je het tarief dat in je energiecontract staat. Het plafond is tevens aangepast na kritiek uit de Tweede Kamer, omdat er een grote groep huishoudens is die veel energie gebruikt door bijvoorbeeld medische redenen of doordat ze in een tochtig huis wonen met een groot gezin.

Wie een vast contract heeft met lagere tarieven dan het afgesproken prijsplafond, zal niets merken van de maatregelen. Zij blijven de lagere tarieven betalen. Door het instellen van een prijsplafond krijgen de energieleveranciers een vergoeding van het kabinet. De vergoeding moet worden ingezet om de energieprijzen voor eindgebruikers laag te houden. Op basis van de huidige marktprijzen, zullen de kosten zo’n 23,5 miljard euro zijn voor het kabinet.

MKB & winkeliers

De maximumprijzen zullen niet alleen voor huishoudens gelden, maar ook voor zakelijke afnemers zoals zzp’ers, winkeliers, verenigingen en een deel van het mkb. Door de hoge gasprijzen komen veel ondernemers in geldproblemen. Ook voor hen zullen per 1 januari de nieuwe maximumtarieven gaan gelden. Voor kleine bedrijven met een zeer hoog energieverbruik zal een aparte regeling komen.

2022

Voor de overige maanden van 2022 komt er een tijdelijke tegemoetkoming voor de energierekening. Huishoudens en bovengenoemde zakelijke afnemers krijgen vanaf 1 november een vaste korting van 190 euro per maand op de energierekening. De korting wordt verrekend via de energieleverancier. Ook komt er een regeling voor de huishoudens die zijn aangesloten op het warmtenet of voor diegene die een blokverwarming hebben. Het is nog niet bekend welk prijsplafond zal gelden en wat de regeling zal zijn voor wie een blokverwarming heeft. Het tarief voor huishoudens die zijn aangesloten op het warmtenet wordt 47,39 euro per gigajoule warmte per januari.

Lees ook: Na een piek in augustus is de gasprijs in een maand tijd gehalveerd

Bron: NU.nl | Beeld: Unsplash, Mykola Makhlaj