Kabinet is duidelijk: geen mondkapjesplicht in kerk

mondkapjesplicht

De mondkapjesplicht geldt wel voor scholen, theaters, bibliotheken en bioscopen

Vanaf 1 december is het zover: de mondkapjesplicht. In alle publieke binnenruimten geldt dan dat je verplicht een mondkapje moet dragen. Gebedshuizen, zoals kerken, moskeeën en synagoges, vallen hier niet onder, zegt minister Grapperhaus van Justitie. Hiermee reageert hij op vragen van Tweede Kamerleden, die verbaasd zijn dat de plicht wel geldt voor scholen, theaters, bibliotheken en bioscopen, maar niet voor religieuze gebouwen. 

Uitzondering

Volgens Grapperhaus is het niet zo dat de religieuze gebouwen een uitzondering krijgen op basis van vrijheid van godsdienst. “De uitzondering geldt voor alle besloten plaatsen. Daar vallen volgens de wet kerken en moskeeën ook onder.” Ook in kantoren en clubgebouwen is het vanaf 1 december niet verplicht om een mondkapje te dragen. Dit is echter niet wat de Rijksoverheid aangeeft op haar website, waar de gebedshuizen wél een speciale uitzondering krijgen. Daar staat namelijk: “In gebouwen die bedoeld zijn voor het belijden van godsdienst, zoals kerken, moskeeën, tempels en synagogen, is een mondkapje niet verplicht.”

Onduidelijk

Volgens Kamerleden van GroenLinks, D66 en SP is de onduidelijkheid over de mondkapjesplicht op deze manier nog te groot. Hoewel bepaalde uitzonderingen juridisch gezien misschien juist zijn, zijn deze voor veel mensen niet te begrijpen. Dat is niet goed voor het draagvlak van de mondkapjesplicht, zeggen de partijen. Zelfs premier Mark Rutte wist niet precies waarom er geen mondkapjesplicht geldt in gebedshuizen. In gesprek met Met het Oog op Morgen op NPO Radio 1 wist hij niet waar die uitzondering op gebaseerd was. “Ik heb geen idee, ik ga het voor u uitzoeken”, zei Rutte toen. Hij dacht aanvankelijk dat het met de vrijheid van godsdienst te maken had.

In de praktijk

Toch voorziet Grapperhaus geen problemen. Hij ziet dat veel kerken, moskeeën en synagoges wel degelijk de regel hanteren dat bezoekers bij binnenkomst een mondkapje moeten dragen. Daarna krijgen zij een plaats toegewezen en mogen ze het mondkapje pas afdoen als ze zitten. Dat geldt hetzelfde voor bijvoorbeeld theaters of restaurants, waarbij je het mondkapje mag afdoen als je een vaste zitplaats hebt.

Lees ook: Geen mondkapje dragen betekent binnenkort 95 euro boete

Bron: NOS, Rijksoverheid | Beeld: Unsplash, Gabriella Clare Marino