Kabinet: alle nertsenfokkerijen moeten in 2021 sluiten

nertsen

De ongeveer 120 nertsenhouderijen in Nederland moeten in het voorjaar hun deuren sluiten

Een verbod op het fokken van nertsen stond al even op de planning. Vanwege de grote virusuitbraken in de fokkerijen heeft het kabinet besloten dat dit verbod een stuk eerder van kracht moet gaan.

Maart 2021

In Nederland bevinden zich momenteel ongeveer 120 nertsenfokkerijen. Nertsen worden gehouden voor hun vacht: de diertjes worden normaal gesproken in de winter gedood, zodat hun dikke vacht gebruikt kan worden als bont. Het kabinet heeft nu besloten dat alle fokkerijen na komende winter, in maart 2021, hun deuren moeten sluiten. Dit stond al langer op de planning, maar vanwege het coronavirus is de maatregel versneld.

Ontruimingen vanwege coronavirus

De fokkerijen waren de laatste maanden al meerdere malen in het nieuws. Sinds de uitbraak van het coronavirus in Nederland zijn er 41 nertsenhouderijen geruimd vanwege besmettingen met het virus. De Rijksoverheid meldt dat besmettingen ook van nerts op mens zijn overgedragen. Daardoor worden er in de sector al veel extra maatregelen genomen. Nu is dit ook aanleiding om de bedrijven op korte termijn te sluiten. Oorspronkelijk was het plan om de nertsenfokkerijen vanaf 2024 te verbieden.

Lees ook: Ministerie: GGD’en mogen testlocaties nog niet uitbreiden

Bron: NOS, Rijksoverheid | Beeld: Piqsels