Kabinet stelt nieuwe coronamaatregel in voor vakantiegangers die terugkeren uit geel land

vakantiegangers geel land

Deze coronamaatregel geldt vanaf zondag 8 augustus

Heb je vakantie gevierd in een geel land en keer je terug naar Nederland? Het kabinet heeft besloten dat je je vanaf zondag 8 augustus dan aan deze nieuwe coronamaatregel moet houden. 

Controleren

Vanaf zondag 8 augustus geldt dat je bij terugkeer uit een geel EU-land in het bezit moet zijn van een geldig coronabewijs. De luchtvaartmaatschappij of busmaatschappij moet controleren of dit coronabewijs in orde is. Reis je met de auto? Dan kun je aan de grens door de Koninklijke Marechaussee worden gecontroleerd. 

Coronabewijs

Een coronabewijs kan bestaan uit één van de volgende vier zaken. Een volledige vaccinatie, een herstelbewijs van maximaal zes maanden oud (waarmee je aantoont dat je in de afgelopen zes maanden een coronabesmetting hebt opgelopen) een PCR-test van maximaal 48 uur oud (afgenomen op de vakantiebestemming) of een antigeentest van maximaal 24 uur oud (afgenomen op de vakantiebestemming). De kosten van een test zijn voor eigen rekening, maar in sommige landen is de test gratis. 

Boete

Word je gecontroleerd, maar ben je niet in het bezig van een coronabewijs? Dan kun je rekenen op een boete van 95 euro – en dat kan een zure nasmaak geven aan je vakantie. 

Lees ook: Corona gehad? Dan kan je intelligentie zijn aangetast

Bron: NU.nl | Beeld: Pexels