Kabinet-Rutte IV gevallen: partijen worden het niet eens over migratie

Tijdens een persconferentie vanavond spreekt Rutte het land toe

Er is een einde gekomen aan kabinet-Rutte IV. Verschillende bronnen rond het kabinet melden dat regeringspartijen VVD, D66, CDA en ChristenUnie het niet eens konden worden over asielmaatregelen. 

Strengere asielmaatregelen

Na maanden van overleg over migratie en asielbeleid liepen de gemoederen tussen de coalitiepartijen afgelopen week hoog op. Woensdag kwam premier Rutte vrij plotseling met voorstellen om strengere asielmaatregelen in te voeren. Over kennismigratie en arbeidsmigratie konden het kabinet het wel eens worden, maar op gezinshereniging liep het spaak. Waar VVD pleitte voor het beperken van gezinsherenigingen van oorlogsvluchtelingen, ging dat met name voor de D66 en ChristenUnie veel te ver.

Vierde keer voor Rutte

Volgens ingewijden heeft de ChristenUnie het initiatief genomen voor de kabinetsval, al heeft de partij dat zelf nog niet bevestigd. Het is voor Rutte de derde keer van zijn vier kabinetten dat hij de rit niet uitzit. Het kabinet heeft het ruim anderhalf jaar volgehouden. Mogelijk komen hiermee grootse plannen, bijvoorbeeld die over klimaat en stikstofbeleid, tot stilstand.

Persconferentie

Ondanks de meldingen van betrouwbare bronnen is het nieuws nog niet officieel bevestigd door het kabinet zelf. Wel werd bekendgemaakt dat er vanavond om 21:30 uur een extra ministerraad wordt ingelast. Vervolgens geeft premier Rutte een persconferentie.

Wanneer de nieuwe verkiezingen zullen plaatsvinden, is nog niet duidelijk. Het kabinet is tot die tijd demissionair.

Lees ook: Koning Willem-Alexander biedt excuses aan voor slavernijverleden

Bron: NU.nl, AD, NOS | Beeld: NL Beeld