Het kabinet is om: salarissen in de zorg gaan omhoog

salarissen zorg

Het kabinet trekt 675 miljoen euro extra uit voor de zorgsalarissen

De kogel is door de kerk: het demissionair kabinet trekt alsnog 675 miljoen euro extra uit om salarissen in de zorg te verhogen. Hierdoor gaan de middeninkomens in de zorg met 1,5 procent omhoog. Ook anderen gaan deze salarisstijging voelen in de portemonnee: om de maatregel te kunnen betalen wordt de zorgpremie namelijk jaarlijks 13 euro duurder. 

Salarisstijging

Met het verhogen van de zorgsalarissen geeft het demissionair kabinet gehoor aan een wens van de Tweede Kamer. De Kamer nam vorige week namelijk een motie aan van SP en ChristenUnie. Partijen in het parlement zien de salarisstijging als een ‘eerste stap’, meldt het AD. Met het extra geld krijgt ongeveer 60 procent van het zorgpersoneel een extra salarisverhoging van 1,5 procent. Dit komt bovenop de geplande toename van 2,5 procent voor alle zorgverleners. Ook kreeg het zorgpersoneel vorig jaar en dit jaar een zorgbonus.

Zorgpremie

Toch wijkt het demissionair kabinet wel iets af van de motie van SP en ChristenUnie. De twee partijen wilden namelijk dat de loonsverhoging betaald zou worden uit een verhoging van de vennootschapsbelasting voor bedrijven. Een hogere belasting voor het bedrijfsleven vindt het kabinet echter niet passend. Daarom stijgt de zorgpremie jaarlijks met 13 euro om de loonstijging van het zorgpersoneel te kunnen betalen.

Lees ook: Koning verdient in 2022 voor het eerst meer dan 1 miljoen euro

Bron: AD, NOS, RTL Nieuws | Beeld: Pexels, Thirdman