Kabinet verlaat vergaderzaal na uithaal richting Sigrid Kaag

Sigrid Kaag

‘Dit is nog nooit eerder gebeurd’, vat een historicus samen

Gisteren vergaderden het kabinet en bewindslieden over de plannen die tijdens Prinsjesdag waren aangekondigd. Deze jaarlijkse debatten zijn erg belangrijk. Niemand had dan ook kunnen zien aankomen dat het volledige kabinet weg zou lopen uit de zaal. Toch is dat precies wat er gebeurde, nadat FvD-leider Thierry Baudet in zijn spreektijd met niet-bewezen beweringen over de studietijd van Sigrid Kaag kwam.

Studietijd

Tijdens zijn spreektijd suggereerde Thierry Baudet dat minister van Financiën, Sigrid Kaag, tijdens haar studietijd voor een of andere geheime dienst gerekruteerd zou kunnen zijn. Zo noemde hij een universiteit waar zij gestudeerd heeft “weinig meer dan een opleidingsinstituut voor westerse geheime diensten”.

Op beelden van het overleg is te zien hoe de minister afkeurend haar hoofd schudt. Kamervoorzitter Vera Bergkamp probeert nog in te grijpen, maar Baudet gaat door, waarna minister Kaag opstaat en zich richting de uitgang begeeft.

Kabinet vertrekt

Daar bleef het echter niet bij: het volledige kabinet pakte haar biezen in solidariteit met de minister. Na enige tijd kwam premier Mark Rutte wel weer terug de zaal in. Hij liet in een verklaring weten: “Dat Kamerleden de grens van het betamelijke opzoeken hoort bij het debat, maar dit is een grens overgegaan. Dit is onacceptabel. In overleg met de rest van het kabinet ga ik hier weer zitten, maar alles hangt af van wat er verder gezegd wordt.”

Einde spreektijd en kritiek

Voorzitter Bergkamp gaf Baudet hierna nog de kans om zijn woorden terug te nemen. Dit weigerde de FvD-leider, en hij herhaalde ongeveer zijn eerdere statement. Hierop raakte hij het woord kwijt. Een meerderheid van de Kamer steunde de beslissing van de voorzitter om Baudet het woord te ontnemen.

Toch klonk er ook kritiek. Zo liet PvdA-leider Attje Kuiken weten: “Het moet gaan over de financiële problemen van mensen, en nu gaat het weer hier over.”

Reacties

Bert van den Braak, parlementaire hoogleraar geschiedenis aan de Universiteit Maastricht, spreekt bij de NOS van een unieke situatie. “Dat een voltallig kabinet wegloopt, is bij mijn weten nooit eerder gebeurd. Zelfs het weglopen van een enkele minister tijdens een debat is uniek.”

Maar Van den Braak heeft wel begrip voor het ingrijpen van voorzitter Bergkamp. Zo noemt hij het gedrag van Baudet een ’tactiek van ontregelen’, waarbij bewust incidenten worden uitgelokt. “Als de voorzitter niet ingrijpt, geeft dat een soort vrijbrief om alles te mogen zeggen. Maar als ze wel reageert, ontstaat een rel. In dat opzicht doe je het als voorzitter nooit goed.”

Lees ook: Prinsjesdag 2022 zit erop: wat betekent de miljoenennota voor jou?

Bron: NU.nl, NOS | Beeld: Videostill